Zawijana Japonia, czyli sushi! ??


obiad, przystawki, r?ne / niedziela, 17 listopada, 2013
Wieczr z przyjaci?mi przy sushi? Czemu nie! Coraz bardziej popularne i lubiane w Polsce danie. Lekkie, syc?ce i przepyszne.

Wiele ludzi nie potrafi si? prze?ama?, ?eby sprbowa?, jednak zmieniaj? zdanie, gdy tylko poznaj? smak tego na pozr tylko trudnego dania! Tak naparwd? ka?dy z pewno?ci? by sobie z nim poradzi?. Oto przepis i kilka wskazwek jak zrobi? przepyszne sushi z ?ososiem, surimi i krewetkami! 🙂

sk?adniki:
500g ry?u do sushi
sos do ry?u
4 li?cie nori (prasowane algi morskie)
papryka zielona
papryka ??ta
papryka czerwona
mango
serek Philadelphia
200g ?ososia w?dzonego
200g krewetek
10 paluszkw surimi
czarny sezam
imbir w zalewie
sos sojowy
wasabi
mata bambusowa
pa?eczki

Ry? gotujemy wed?ug instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy do niego odrobin? sosu do ry?u. odstawiamy do przestygni?cia. Mango i wszystkie papryki kroimy w paseczki. Krewetki nadziewamy na wyka?aczki, ?eby troch? je wyprostowa?. Paluszki surimi kroimy wzd?u? na p?.

Sushi z ?ososiem:
Bierzemy mat? bambusow?, na ni? k?adziemy nori i smarujemy serkiem Philadelphia. Na to k?adziemy ry? i przy jednej kraw?dzi plaster ?ososia w?dzonego. Papryki i mango uk?adamy na ?ososiu. Zawijamy sushi za pomoc? maty bambusowej i kroimy w kr??ki.

Sushi z surimi:
Bierzemy mat? bambusow?, na ni? k?adziemy nori i ry? i przy jednej kraw?dzi kawa?ki surimi. Papryki i mango uk?adamy na paluszku surimi. Zawijamy sushi za pomoc? maty bambusowej i kroimy w kr??ki.

Sushi z krewetkami:
Bierzemy mat? bambusow?, na ni? k?adziemy nori i ry? i przy jednej kraw?dzi krewetki. Papryki i mango uk?adamy na krewetkach. Zawijamy sushi za pomoc? maty bambusowej i kroimy w kr??ki.

Nigiri z ?ososiem lub krewetk?:
Ry? formujemy w prostok?ty i na to uk?adamy albo krewetk? albo ?ososia. Posypujemy czarnym sezamem.

Sushi podajemy z sosem sojowym i wasabi. Jako przek?sk? podajemy imbir w zalewie!
Smacznego i powodzenia!! 🙂