czekoladowe muffinki z kokosem


deser / środa, 13 listopada, 2013
Muffinki! Najprostszy i najszybszy deser na świecie. Czekoladowe, waniliowe, z owocami, budyniem, na słodko, słono, wytrawnie. Znowu mnóstwo kombinacji tego pysznego deseru. Ten klasyczny brytyjski smakołyk jest uwielbiany chyba przez wszystkich.

Dzisiaj chciałabym zaproponować klasyczną czekoladową wersję z kawałkami czekolady w środku, jednak postanowiłam dodać do nich polewę czekoladową ( czekolady nigdy za mało:) ) i wiórki kokosowe. Podaje z herbatą z sokiem malinowym, kawą z mlekiem, albo poprostu same! Z każdą propozycją smakują równie pysznie, musicie uwierzyć a najlepiej spróbujcie sami je wypróbować! Są proste, więc na pewno Wam się uda! Pozatym nie ma nic lepszego niż w taki ponury i zimny dzień jak dzisiaj zamknąć się w kuchnii i oddać się pasji gotowania 🙂 A Wy co sądzicie o muffinkach? 🙂

składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady gorzkiej
(można też użyć 2 tabliczek czekolady deserowej)
1 szklanka mleka
1 jajko
1/3 szklanki oleju + 2 łyżki

Mąką, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i waniliowy, kakao dokładnie mieszamy w jednej misce. Do drugiej wlewamy mleko olej, jajko i również dokładnie łączymy. Pół tabliczki mlecznej i pół tablicxzki gorzkiej czekolady kroimy na małe kawałki i dodajemy do suchych składników. Mokre składniki wlewamy do suchych i szybko łączymy. Masa powinna mieć konsystencję grudkową. Ciasto na muffinki należy szybko mieszać, dzięki temu ciasto jest wilgotne i lekkie. Bierzemy formę do muffinków i papilotki smarujemy olejem, żeby ciasto do nich nie przywarło. Następnie łyżka (najlepeij taką do lodów) nakładamy ciasto do papilotek. Muffinki pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i ostygnięciu w kąpieli wodnej rozpuszczamy po połówce mlecznej i gorzkiej czekolady i dodajemy kawałek masła. Każdą muffinkę maczamy w polewie czekoladowej, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi! Smacznego! 🙂