Już od kilku dni zmagamy się z ogromnymi mrozami i niestety jeszcze chwilkę z nami zostaną. Trzeba rozgrzewać się jak tylko się da, dlatego warto zacząć już od śniadania i przygotować owsiankę z mnóstwem owoców!
Zimą najlepiej sprawdzą się mrożone owoce, które z dodatkiem korzennych przypraw rozgrzeją nasz organizm. Koniecznie zróbcie takie śniadanie i cieszcie się pełną energią przez cały dzień! 🙂
składniki:
1 porcja
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
łyżka nasion chia
szklanka mleka
mrożone owoce np. owoce leśne z porzeczkami
(wykorzystałam 750g opakowanie mieszanki owoców leśnych z porzeczkami)
1 płaska łyżeczka cynamonu
opcjonalnie miód lub syrop klonowy
Do garnka wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia i zalewamy je mlekiem, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy owsiankę przez 5 minut i przykrywamy na 5-7 minut pokrywką. Do dużego garnka wkładamy mrożone owoce i stawiamy garnek na średnim ogniu. Podsmażamy owoce przez około 10 minut – owoce powinny się rozpaść. Pod koniec dodajemy cynamon i w razie potrzeby miód lub syrop klonowy, jeśli owoce są zbyt kwaśne. Do miseczki przekładamy owsiankę i dodajemy 2-3 łyżki owoców.
Komentarz: Taki mus owocowy można zrobić z większej ilości owoców i przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie. Będą świetnym dodatkiem do jogurtu z granolą lub jako baza pod smaczny kisiel.
Wykorzystałam całe opakowanie mrożonych owoców leśnych z porzeczkami (750g) i dosłodziłam 2 łyżkami syropu klonowego – jednak taki mus wychodzi dość kwaśny, jeśli wolicie słodkie musy owocowe dodajcie 4-5 łyżek miodu, syropu klonowego lub cukru (lub więcej 😉 ).