Czas na wtorek! A we wtorek co do chleba! 🙂 Dzisiaj pyszna, pomidorowa i lekko pikantna pasta z soczewicy. Zdrowa, daj?c du?o energii i jednocze?nie bardzo smaczna 🙂 koniecznie wyprbujcie, to tylko chwila, a naprawd? warto!
sk?adniki:
200 g czerwonej soczewicy
1 cebula
3-4 z?bki czosnku
2 ?y?ki oleju rzepakowego
3-4 marchewki
ma?y s?oiczek koncentratu pomidorowego (90 g)
2 ?y?ki sosu sojowego
woda
przyprawy:
1 ?y?ka papryki s?odkiej
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 li?? laurowy
1/4 ?y?eczki curry
1/4 ?y?eczki kuminu (kminu rzymskiego)
1/4 ?y?eczki chilli
sl, pieprz
Cebul? kroimy w pirka, a czosnek w plasterki i przysma?amy na oleju. Nast?pnie dodajemy pokrojon? w plasterki marchewk? i sma?ymy ok 4-5 minut. Kolejno wrzucamy soczewic? i wszystkie przyprawy. Sma?ymy ca?o?? 5 minut i wlewamy ok. 100 ml wody. Zmniejszamy ogie? i gotujemy, a? soczewica 'wypije’ ca?y p?yn i znowu dodajemy wod?, a? do momentu, gdy soczewica b?dzie prawie rozgotowana. W po?owie gotowania dodajemy s?oiczek koncentratu. Gdy soczewica i warzywa b?d? ju? mi?kki (prawie rozgotowane), odstawiamy je, a? lekko przestygn? i miksujemy blenderem na g?adk? mas?. Uprzednio jednak usuwamy li?cia laurowego i ziele angielskie.
Pasta nadaje si? ?wietnie na grzanki, do chrupkiego pieczywa czy jako dip do surowych warzyw.

Podoba mi si? przepis, na pewno wyprbuj? 🙂