Jestem ogromn? fank? zup (prawie tak wielk? jak da? jednogarnkowych)! Krem z kukurydzy jad?am nie raz i owszem uwielbiam, ale w tej zupie si? zakocha?am. Gdybym tylko mog?a zjad?abym ca?y garnek!
Ale trzeba by?o podzieli? si? z rodzin? – gotowanie dla innych to przecie? czysta przyjemno??! Zupa jest niezwykle prosta, niewiele z ni? pracy, a efekt zaskakuj?cy! Mimo, ?e na zewn?trz jest gor?co to na jeszcze ch?odne wieczory zupa b?dzie idealna! Polecam gor?co!
sk?adniki:
3 porcje
1 papryka czerwona
du?a puszka kukurydzy
1 cebule
2-3 z?bki czosnku
kawa?ek mas?a
bulion
3-4 ?y?ki ?mietany 18%
1 ?y?eczka wody
gar?? sera ??tego tartego
do podania: grzanki, szczypiorek
Na oleju i ma?le przysma?amy pokrojon? w drobn? kostk? cebul? i czosnek. Dodajemy kukurydz? i papryk? pokrojon? w kostk?. Przysma?amy 4-5 minut. Zalewamy bulionem i czekamy, a? si? zagotuje zupa. W szklance rozrabiamy ?y?eczk? m?ki i z p? szklanki wody i dolewamy do zupy ca?y czas mieszaj?c. Pod koniec gotowania dodajemy ?mietan? (pami?tajmy, aby ?mietana mia?a temperatur? pokojow? lub ogrzewamy j? z dodaj?c po ?y?ce gor?cej zupy do ?mietany ci?gle mieszaj?c). Ca?o?? doprawiamy sol? i pieprzem i posypujemy ??tym serem. Podajemy z chrupi?c? grzank? i szczypiorkiem.

o zapomnia?am dopisa? w przepisie kiedy doda? ??ty ser! rwnie? dodaje przed podaniem 🙂 a juz dopisuje w przepisie 🙂
Pozdrawiam!