Ryżowe pierożki z nadzieniem szpinakowym


kolacja, obiad, vege, zdrowo / wtorek, 5 kwietnia, 2016
Ekspresowe pierożki dla zabieganych? Nic prostszego! Zamiast sterczeć w kuchni i lepić stos pierogów, można dla odmiany zrobić takie – lekkie, proste i bardzo zdrowe pierożki z papieru ryżowego.

Świetnie nadadzą się nie tylko na obiad, ale i na kolację, czy przekąskę na zimno.  Papier ryżowy jest niezwykle cienki, dlatego do każdego pierożka można dać dwa arkusze papieru ryżowego. 
Inspiracją do tego przepisu była jedna z najlepszych książek jakie czytałam, mianowicie ‘Jaglany Detoks’ Marka Zaremby. Serdecznie polecam tym, którzy pragną się zdrowo odżywiać i przez to poprawić swoje zdrowie i samopoczucie! 🙂

 

Składniki:
5-8 pierożków
10 płatów papieru ryżowego
farsz:
4 suszone pomidory
300 g szpinaku
100 g serka śmietankowego
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
olej rzepakowy
sól, pieprz
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
do podanie: sezam, sos sojowy
Przygotowanie: Czosnek i imbir kroimy w bardzo drobną kostkę, a suszone pomidory w nieco większą. Rozgrzewamy olej na patelni i przysmażamy czosnek, imbir i pomidory. Szpinak myjemy (lub jeśli mamy mrożony czekamy, aż trochę się rozmrozi) i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię i czekamy, aż zmięknie. Dodajemy kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i na koniec wrzucamy serek i wszystkie składniki łączymy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do płaskiej miseczki wlewamy letnią wodę i wrzucamy papier ryżowy, i czekamy chwilę aż zmięknie. Wykładamy go na półmisku, nakładamy po łyżeczce farszu i zawijamy. Metoda zawijania jest dowolna, można złożyć jak krokiety, lub zrobić małe paczuszki. Następnie gotujemy pierożki na parze około 4 minuty i podajemy ciepłe z sosem sojowym i sezamem!