Już od małego buraki były jednym z moich ulubionych warzyw, a barszcz czerwony do dziś mogłabym jeść codziennie. Jednak dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na jedną z lepszych sałatek jakie kiedykolwiek jadłam.
Proste i dobrze znane połączenie rukoli, koziego sera i buraka sprawdzi się nie tylko na obiad, kolację, ale też świetnie będzie pasowało na spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli obawiacie się przygotowania buraków, obierania ich i sporego bałaganu, który się z tym wiąże, to polecam już ugotowane buraki, które znajdziecie w sklepach LIDL. Dzięki takim rozwiązaniom nie musimy rezygnować z ulubionych dań, a jednocześnie nie spędzamy całego dnia w kuchni (chociaż ja to uwielbiam!).
składniki
5 porcji
100 g rukoli
500 g ugotowanych buraków (znajdziecie w Lidlu)
200 g miękkiego koziego sera
pieprz
2-3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu balsamicznego
40 g mieszanki bakaliowej Bakal Active + 20 g nerkowców (jeśli nie mamy to dodajemy po łyżce żurawiny, pestek dyni, migdałów i około 20 g nerkowców)
Przygotowanie: Rukolę dokładnie myjemy. Buraka i kozi ser kroimy w kostkę i dodajemy do miski z rukolą. Bakalie prażymy na patelni i gdy ostygną dodajemy do miski. Olej i sos mieszamy razem i zalewamy całą sałatkę. Przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Właściwości odżywcze:
porcja 180 g
kalorie 240 kcal
białko 11 g
tłuszcze 16 g
węglowodany 14 g