LUNCHBOX #12


lunchbox / poniedziałek, 17 czerwca, 2019
dzie? dobry!
ju? powoli zaczynam si? powtarza?, ale naprawd? nie mog? wyj?? z podziwu jak szybko leci ten czas!

Nim si? obejrz?, a ju? przygotowuj? post z lunchboxami i ups.. mamy kolejny poniedzia?ek 🙂
a oto przed Wami kolejna porcja lunchboxowych przepisw 🙂
zapraszam gor?co do czytania i gotowania!
smacznego lunchboxa!

1. PONIEDZIA?EK

?niadanie: Pieczony omlet z pomidorem, ?ososiem i awokado
drugie ?niadanie:Jogurt chia z miodem i sa?atk? owocow?
lunch: Bataty z cukini?, ry?em i fet?

Pieczony omlet z pomidorem, ?ososiem i awokado
sk?adniki na 2 porcje:
4 jajka
2 plastry pomidora
2 plastry sera ??tego
i do ka?dej porcji: ?wiartka awokado i plaster ?ososia
Jajka rozk?camy i przelewamy do naczynia ?aroodpornego wysmarowanego olejem rzepakowym. Ser ??ty kroimy w kostk? i wrzucamy do jajek, a na to uk?adamy plastry pomidora. Pieczemy w 180 stopniach ok. 12-15 minut. Podajemy z ?ososiem i awokado.
Jogurt chia z miodem i sa?atk? owocow?
sk?adniki na 5 porcji:
3 jogurty greckie
200 ml mleka
4 ?y?ki nasion chia
1 ?y?ka miodu
2 ?y?ki wirek kokosowych
do podanie: nekatrynka, gar?? malin i gar?? borwek
Bataty z cukini?, ry?em i fet?
sk?adniki na 2 porcje:
p? szklanki ry?u
1 batat
1 cukinia
1 ?y?eczka garam masala
1/4 kostki fety
4-6 nerkowcw
sos balsamiczny
Gotujemy ry? w 2 szklankach wody. Batata i cukinie kroimy w kostk?. Na ?y?ce oleju rzepakowego podsma?amy batata, a po 4-5 minutach dodajemy cukini? i doprawiamy garam masala. Podlewamy odrobin? wody i podsma?amy ok. 10 minut, a? warzywa b?d? mi?kkie. Dodajemy ugotowany ry?. Przek?adamy do pude?ka, posypujemy pokruszon? fet?, nerkowcami i polewamy sosem balsamicznym.

2. WTOREK

?niadanie:Pieczony omlet z pomidorem, ?ososiem i awokado
drugie ?niadanie:Jogurt chia z miodem i sa?atk? owocow?
lunch: Bataty z cukini?, ry?em i fet?

Pieczony omlet z pomidorem, ?ososiem i awokado
Jogurt chia z miodem i sa?atk? owocow?
Bataty z cukini?, ry?em i fet?
PRZEPISY POWY?EJ 🙂
3. ?RODA

?niadanie: Pieczony nale?nik z nektarynkami i truskawkami
drugie ?niadanie:Jogurt chia z miodem i musem truskawkowym
lunch: Sa?atka makaronowa z rukol? i fet?

Pieczony nale?nik z nektarynkami i truskawkami
sk?adniki na 2 porcje:
3 jajka
p? szklanki mleka
p? szklanki m?ki
2 ?y?ki cukru
1 nekatrynka
4-6 truskawek
Wszystkie sk?adniki oprcz owocw dok?adnie mieszamy. Nekatrynk? i truskawki kroimy w kostk?. Mas? przek?adamy do naczynia ?aroodpornego wysmarowanego olejem i posypujemy owocami. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Jogurt chia z miodem i musem truskawkowym
Jogurt z przepisu powy?ej tylko podany z pokrojon? nekatrynk? i zmiksowanymi truskawkami 🙂
Sa?atka makaronowa z rukol? i fet?
sk?adniki na 3 porcje:
200g makaronu kolanka
2 pomidory
1 awokado
2 ma?e ogrki gruntowe
200g w?dzonej piersi z indyka (np. Pikok z Lidla)
p? kostki sera feta
ma?a puszka kukurydzy
3 gar?ci rukoli
oliwa z oliwek
pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do ostygni?cia. Pomidory, awokado, ogrka i indyka kroimy w kostk?. Wszystkie sk?adniki ??czymy ze sob?, dodajemy kukurydz? i pokruszon? fet?. Sa?atk? podajemy z rukol? i ka?d? porcj? polewamy 1 ?y?eczk? oliwy z oliwek i doprawiamy szczypt? pieprzu
4. CZWARTEK

?niadanie:Pieczony nale?nik z nektarynkami
drugie ?niadanie:Jogurt chia z miodem i musem truskawkowym
lunch: Sa?atka makaronowa z rukol? i fet?

Pieczony nale?nik z nektarynkami
Jogurt chia z miodem i musem truskawkowym
Sa?atka makaronowa z rukol? i fet?
PRZEPISY POWY?EJ 🙂
5. PI?TEK

?niadanie: Kanapki z pomidorem, mozzarell? i bazyli?
drugie ?niadanie:Jogurt chia z miodem i musem truskawkowym
lunch:Sa?atka makaronowa z rukol? i fet?

Kanapki z pomidorem, mozzarell? i bazyli?
sk?adniki:
pomidor
mozzarella light
4-5 listkw bazylii
1 ?y?eczka oliwy z oliwek
ulubione pieczywo
mas?o
Pieczywo smarujemy mas?em, pomidora i mozzarell? kroimy w plastry, uk?adamy na pieczywie, posypujemy posiekan? bazyli? i polewamy oliw? z oliwek
Jogurt chia z miodem i musem truskawkowym
Sa?atka makaronowa z rukol? i fet?
PRZEPISY POWY?EJ 🙂