LUNCHBOX #12


lunchbox / poniedziałek, 17 czerwca, 2019
dzień dobry!
już powoli zaczynam się powtarzać, ale naprawdę nie mogę wyjść z podziwu jak szybko leci ten czas!

Nim się obejrzę, a już przygotowuję post z lunchboxami i ups.. mamy kolejny poniedziałek 🙂
a oto przed Wami kolejna porcja lunchboxowych przepisów 🙂
zapraszam gorąco do czytania i gotowania!
smacznego lunchboxa!

1. PONIEDZIAŁEK

śniadanie: Pieczony omlet z pomidorem, łososiem i awokado
drugie śniadanie: Jogurt chia z miodem i sałatką owocową
lunch: Bataty z cukinią, ryżem i fetą

Pieczony omlet z pomidorem, łososiem i awokado
składniki na 2 porcje:
4 jajka
2 plastry pomidora
2 plastry sera żółtego
i do każdej porcji: ćwiartka awokado i plaster łososia
Jajka rozkłócamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem rzepakowym. Ser żółty kroimy w kostkę i wrzucamy do jajek, a na to układamy plastry pomidora. Pieczemy w 180 stopniach ok. 12-15 minut. Podajemy z łososiem i awokado.
 
Jogurt chia z miodem i sałatką owocową
składniki na 5 porcji:
3 jogurty greckie
200 ml mleka
4 łyżki nasion chia
1 łyżka miodu
2 łyżki wiórek kokosowych
do podanie: nekatrynka, garść malin i garść borówek
 
Bataty z cukinią, ryżem i fetą
składniki na 2 porcje:
pół szklanki ryżu
1 batat
1 cukinia
1 łyżeczka garam masala
1/4 kostki fety
4-6 nerkowców
sos balsamiczny
Gotujemy ryż w 2 szklankach wody. Batata i cukinie kroimy w kostkę. Na łyżce oleju rzepakowego podsmażamy batata, a po 4-5 minutach dodajemy cukinię i doprawiamy garam masala. Podlewamy odrobiną wody i podsmażamy ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowany ryż. Przekładamy do pudełka, posypujemy pokruszoną fetą, nerkowcami i polewamy sosem balsamicznym.

2. WTOREK

śniadanie: Pieczony omlet z pomidorem, łososiem i awokado
drugie śniadanie: Jogurt chia z miodem i sałatką owocową
lunch: Bataty z cukinią, ryżem i fetą

Pieczony omlet z pomidorem, łososiem i awokado
 
Jogurt chia z miodem i sałatką owocową
 
Bataty z cukinią, ryżem i fetą
 
PRZEPISY POWYŻEJ 🙂
3. ŚRODA

śniadanie: Pieczony naleśnik z nektarynkami i truskawkami
drugie śniadanie: Jogurt chia z miodem i musem truskawkowym
lunch: Sałatka makaronowa z rukolą i fetą

Pieczony naleśnik z nektarynkami i truskawkami
składniki na 2 porcje:
3 jajka
pół szklanki mleka
pół szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 nekatrynka
4-6 truskawek
Wszystkie składniki oprócz owoców dokładnie mieszamy. Nekatrynkę i truskawki kroimy w kostkę. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i posypujemy owocami. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Jogurt chia z miodem i musem truskawkowym
Jogurt z przepisu powyżej tylko podany z pokrojoną nekatrynką i zmiksowanymi truskawkami 🙂
 
Sałatka makaronowa z rukolą i fetą
składniki na 3 porcje:
200g makaronu kolanka
2 pomidory
1 awokado
2 małe ogórki gruntowe
200g wędzonej piersi z indyka (np. Pikok z Lidla)
pół kostki sera feta
mała puszka kukurydzy
3 garści rukoli
oliwa z oliwek
pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Pomidory, awokado, ogórka i indyka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy kukurydzę i pokruszoną fetę. Sałatkę podajemy z rukolą i każdą porcję polewamy 1 łyżeczką oliwy z oliwek i doprawiamy szczyptą pieprzu
4. CZWARTEK

śniadanie: Pieczony naleśnik z nektarynkami
drugie śniadanie: Jogurt chia z miodem i musem truskawkowym
lunch: Sałatka makaronowa z rukolą i fetą

Pieczony naleśnik z nektarynkami
Jogurt chia z miodem i musem truskawkowym
 
Sałatka makaronowa z rukolą i fetą
 
PRZEPISY POWYŻEJ 🙂
5. PIĄTEK

śniadanie: Kanapki z pomidorem, mozzarellą i bazylią
drugie śniadanie: Jogurt chia z miodem i musem truskawkowym
lunch: Sałatka makaronowa z rukolą i fetą

Kanapki z pomidorem, mozzarellą i bazylią
składniki:
pomidor
mozzarella light
4-5 listków bazylii
1 łyżeczka oliwy z oliwek
ulubione pieczywo
masło
Pieczywo smarujemy masłem, pomidora i mozzarellę kroimy w plastry, układamy na pieczywie, posypujemy posiekaną bazylią i polewamy oliwą z oliwek
 
Jogurt chia z miodem i musem truskawkowym
 
Sałatka makaronowa z rukolą i fetą
 
PRZEPISY POWYŻEJ 🙂