Zainspirowana Barceloną, czyli hiszpańska tortilla


obiad, podróże, vege / piątek, 18 września, 2015
Kolejny przepis z cyklu ‘Zainspirowana Barceloną’! Pyszna, kremowa i sycąca tortilla. W oryginalnej wersji tortillę można zrobić na patelni. Ja jednak postanowiłam upiec ją w piekarniku. Wyszła pyszna i nie trzeba męczyć się z przewracaniem tortilli na drugą stronę! Zapraszam do gotowania!


składniki:
0,6 kg ziemniaków
duża cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
100 ml mleka
5-6 jajek
sól, pieprz
olej

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w dosyć grube plastry. Na oleju smażymy cebulę pokrojoną w plastry i przeciśnięty przez praskę czosnek. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem wykładamy warstwę ziemniaków, układamy cebulę i znów ziemniaki i resztę cebuli z czosnkiem. W misce łączymy jajka z mlekiem, pietruszką, solą i pieprzem i wylewamy całą masę na nasze ziemniaki. Na wierzchu posypujemy jeszcze natką i pieprzem. Pieczemy tortillę w temp 200 stopni 50-60 minut. Masa musi być dobrze ścięta.
Komentarz: Ja używałam dosyć wąskiego, ale wysokiego naczynia, więc moja tortilla musiała piec się nieco dłużej. Jeśli macie płaskie naczynie kontrolujcie tortillę już po 40 minutach, żeby się nie spaliła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *