Kolejny przepis z cyklu 'Zainspirowana Barcelon?’! Pyszna, kremowa i syc?ca tortilla. W oryginalnej wersji tortill? mo?na zrobi? na patelni. Ja jednak postanowi?am upiec j? w piekarniku. Wysz?a pyszna i nie trzeba m?czy? si? z przewracaniem tortilli na drug? stron?! Zapraszam do gotowania!
0,6 kg ziemniakw
du?a cebula
2 z?bki czosnku
natka pietruszki
100 ml mleka
5-6 jajek
sl, pieprz
olej
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Nast?pnie obieramy ze skrki i kroimy w dosy? grube plastry. Na oleju sma?ymy cebul? pokrojon? w plastry i przeci?ni?ty przez prask? czosnek. W naczyniu ?aroodpornym wysmarowanym mas?em wyk?adamy warstw? ziemniakw, uk?adamy cebul? i znw ziemniaki i reszt? cebuli z czosnkiem. W misce ??czymy jajka z mlekiem, pietruszk?, sol? i pieprzem i wylewamy ca?? mas? na nasze ziemniaki. Na wierzchu posypujemy jeszcze natk? i pieprzem. Pieczemy tortill? w temp 200 stopni 50-60 minut. Masa musi by? dobrze ?ci?ta.
Komentarz: Ja u?ywa?am dosy? w?skiego, ale wysokiego naczynia, wi?c moja tortilla musia?a piec si? nieco d?u?ej. Je?li macie p?askie naczynie kontrolujcie tortill? ju? po 40 minutach, ?eby si? nie spali?a.
