Placki orkiszowe z ricottą


deser, śniadanie, zdrowo / środa, 16 września, 2015
Placuszki idealne na śniadanie, deser lub przekąska na przyjęcie! W dodatku nieziemsko zdrowe! Staram się ograniczyć spożycie mąki pszennej, dlatego tylko gdzie się da zamieniam ją na pełnoziarnistą lub orkiszową. Jednak często dania traciły na smaku. Te placki zachwyciły mnie od razu. Lekkie, puszyste z dodatkiem ulubionych owoców i miodu – istny raj!

składniki:
na około 15 małych placuszków
125 g ricotty
80 ml mleka
1 duże jajko lub 2 małe
30 g mąki orkiszowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżeczki miodu
odrobina oleju rzepakowego
do podania: skórka z cytryny, ricotta, mięta, borówki, miód

W misce łączymy ze sobą ricottę, mleko i żółtka. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy miód i ponownie mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na niezbyt sztywną pianę.  Następnie za pomocą łopatki dodajemy pianę z białek do masy i delikatnie łączymy. Rozgrzewamy patelnie wysmarowaną olejem rzepakowym i smażymy małe placuszki, aż będą rumiane. Podajemy z ricottą, posypane skórką z cytryny, miętą i borówkami. Koniecznie polejcie je miodem! Pychota!