Pierwszy raz wegetariańskiego burgera spróbowałam w Hiszpanii, dlatego właśnie postanowiłam dodać ten przepis do cyklu ‘Zainspirowana Barceloną’. Uwielbiam odkrywać nowe smaki, a pyszny sojowy burger zostanie w mojej pamięci na zawsze.
Postanowiłam stworzyć swoją wersję wegeburgera. Mi przypadła bardzo do gustu, mam nadzieję, że i Wam się spodoba! Naprawdę warto spróbować. Zawsze to jakaś miła odmiana i coś nowego! 🙂
składniki:
3-4 porcje
burger:
puszka ciecierzycy
150 g szpinaku
olej rzepakowy
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
kilka nasion kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki mąki orkiszowej
dodatki:
awokado
pomidor
sałata
mozzarella
kiełki brokułu
bułki pełnoziarniste
chutney z mango:
mango
szczypta kruszonego chili
3 łyżki białego wytrawnego wina
2 łyżki octu winnego
Burgery: Ciecierzycę i przyprawy blendujemy na gładką masę. Szpinak wrzucamy na odrobinę oleju na patelnię i przysmażamy, aż zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie w misce łączymy ciecierzycę, szpinak i mąkę. Dokładnie łączymy składniki i formujemy kotlety, na koniec oprószając je mąką. Burgery smażymy na odrobinie oleju rzepakowego, aż będą rumiane.
Chutney z mango: Mango kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Czekamy, aż zacznie się gotować i dodajemy wino, ocet i chilli. Gotujemy na małym ogniu, aż mango się rozpadnie.
Składanie burgerów: Bułki kroimy na pół i podgrzewamy na patelni (lub w piekarniku). Następnie na spód bułki nakładamy kolejno: chutney z mango, sałatę, burgera z ciecierzycy, awokado, pomidora, mozzarellę, kiełki i wierzch bułki. Gotowe!
Świeny przepis 🙂 Zapraszam do udziału w akcji vege obiad 😉
Warzywne burgery są dużo lepsze od mięsnych! Takie moje zdanie 😉
Wygląda mega apetycznie, chętnie spróbowałabym takiej wersji burgera 🙂