Pomysł na crumble śliwkowe z borówkami powstał tak szybko jak robi się ten deser! Wystarczy chwila. Akurat mamy sezon na śliwki i jeśli tylko macie kilka w domu, możecie wyczarować taki deser!
Warto przed zrobieniem deseru spróbować czy śliwki są kwaśne czy nie i w zależności od tego jak kto lubi dosłodzić. Do pysznej herbaty przepis jak znalazł! 🙂
600 g śliwek
4 garście płatków owsianych pełnoziarnistych
2 łyżki mąki orkiszowej
2 garście orzechów włoskich
150 g masła
garść borówek
1 łyżeczka cukru
do doprawienia śliwek: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, 2 łyżeczki cukru
Formę ceramiczną (żaroodporną) smarujemy dokładnie masłem. Śliwki myjemy i kroimy na połówki. układamy w naczyniu. Śliwki posypujemy cukrem i przyprawami. W drugiej misce łączymy płatki, posiekane orzechy, mąkę i cukier. Masło kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Łączymy dokładnie ze sobą i posypujemy całą kruszonką przygotowane wcześniej śliwki. Na wierzchu posypujemy borówkami. Crumble pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35-45 minut. Podajemy gorące. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi lub jogurtem.
rewelacyjny deser!
pysznie i smacznie!