Zainspirowana Barceloną, czyli hiszpańska tortilla


obiad, podróże, vege / piątek, 18 września, 2015
Kolejny przepis z cyklu ‘Zainspirowana Barceloną’! Pyszna, kremowa i sycąca tortilla. W oryginalnej wersji tortillę można zrobić na patelni. Ja jednak postanowiłam upiec ją w piekarniku. Wyszła pyszna i nie trzeba męczyć się z przewracaniem tortilli na drugą stronę! Zapraszam do gotowania!


składniki:
0,6 kg ziemniaków
duża cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
100 ml mleka
5-6 jajek
sól, pieprz
olej

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w dosyć grube plastry. Na oleju smażymy cebulę pokrojoną w plastry i przeciśnięty przez praskę czosnek. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem wykładamy warstwę ziemniaków, układamy cebulę i znów ziemniaki i resztę cebuli z czosnkiem. W misce łączymy jajka z mlekiem, pietruszką, solą i pieprzem i wylewamy całą masę na nasze ziemniaki. Na wierzchu posypujemy jeszcze natką i pieprzem. Pieczemy tortillę w temp 200 stopni 50-60 minut. Masa musi być dobrze ścięta.
Komentarz: Ja używałam dosyć wąskiego, ale wysokiego naczynia, więc moja tortilla musiała piec się nieco dłużej. Jeśli macie płaskie naczynie kontrolujcie tortillę już po 40 minutach, żeby się nie spaliła.