Zainspirowana Barceloną, czyli hiszpańska paella z owocami morza i kurczakiem


obiad, podróże / piątek, 21 sierpnia, 2015
Tak jak Wam obiecałam rozpoczynam cykl ‘Zainspirowana Barceloną’. Będą to przede wszystkim przepisy, które miałam okazję spróbować podczas mojego pobytu w Hiszpanii. Dzisiaj najbardziej znane danie tego regionu. Pyszna kremowa paella z owocami morza.

Dobrze się złożyło, że dzisiaj dodaję ten przepis, ponieważ od poniedziałku zaczyna się w Lidlu tydzień hiszpański! Wszystkie składniki znajdziecie właśnie tam i za naprawdę niewielkie pieniądze! Odrobina egzotyki należy się każdemu. Dajcie znać jak smakowało!


składniki:
4 porcje
cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
4 polędwiczki z kurczaka (lub 1 pierś)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
120 ml wina białego wytrawnego
3 łyżki przecieru pomidorowego
200 g ryżu arborio
bulion
kawałek kiełbasy chorizo
250 g mieszanki owoców morza
9-10 krewetek
natka pietruszki
sól, pieprz
do podania: bagietka, chleb, cząstki cytryny
Do tego dania najlepiej nada się specjalna patelnia do paelii. Ale domyślam się, że nie wszyscy ją posiadają (w tym ja), dlatego wystarczy użyć głębszej patelni. Owoce morza rozmrażamy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na oleju. Następnie dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę i smażymy 2 minuty. Kurczaka kroimy na kawałeczki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy paprykę słodką i wędzoną i smażymy około 4 minut. Dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo (z racji tego, że jest to dosyć tłusta kiełbasa, przysmażyłam ją wcześniej i pozbyłam się tłuszczu, jednak jeśli nie przeszkadza Wam to to wystarczy dodać surową kiełbasę razem z kurczakiem). Dodajemy przecier pomidorowy i wino. Zwiększamy ogień i czekamy, aż płyn się zredukuje o połowę. Następne wrzucamy ryż i mieszamy, aby ‘wypił’ cały płyn z patelni. Następnie dolewamy bulion. Ten etap jest bardzo podobny do risotto. Dodajemy tyle bulionu, aż ryż będzie miękki (u mnie wyszło około 0,75 l bulionu). Gdy ryż będzie prawie gotowy dorzucamy mieszankę owoców morza i mieszamy. Gotujemy 3 minuty i na wierzchu układamy krewetki. Patelnię przykrywamy i po 2 minutach krewetki obracamy na drugą stronę i przykrywamy na kolejne 2 minuty. Danie posypujemy natką pietruszki. Paelle podajemy z cytryną i bagietką lub chlebem!