Mimo, ?e nigdy nie jad?am zupy czosnkowej, kojarzy?a mi si? ona z bardzo mocnym smakiem czosnku. Kiedy? jednak postanowi?am sprbowa? j? zrobi? i przekona? si? jaki jest jej smak.
Ku mojemu zdziwieniu nie s?dzi?am, ?e zupa czosnkowa mo?e by? taka delikatna i aksamitna. Aktualnie znajduj? si? ona na mojej li?cie ulubionych zup prawie na samym szczycie. Prosta w wykonaniu i przepyszna w smaku. O to w?a?nie chodzi w gotowaniu!
sk?adniki:
1 du?y por
3 ?y?ki mas?a
15 z?bkw czosnku
6-8 ziemniakw
1 litr bulionu
1/4 szklanki ?mietanki kremwki
sl, pieprz do smaku
do podania: grzanki, posiekana bazylia
Pora kroimy w wzd?u? i dok?adnie go myjemy nast?pnie kroimy w pirka. Przysma?amy na ma?le. Nast?pnie obieramy z ?upin i kroimy w plasterki czosnek i dorzucamy do pora. Ziemniaki obieramy ze skry i kroimy w kostk? i rwnie? wrzucamy do garnka. Ca?o?? mieszamy i zalewamy litrem bulionu i gotujemy oko?o 30 minut, a? zupa nabierze charakteru,a ziemniaki b?d? mi?kkie. Nast?pnie miksujemy zup? i dolewamy ?mietanki kremwki. Przelewamy zup? do salaterek i podajemy z grzankami i posiekan? bazyli?.










