Mimo, że nigdy nie jadłam zupy czosnkowej, kojarzyła mi się ona z bardzo mocnym smakiem czosnku. Kiedyś jednak postanowiłam spróbować ją zrobić i przekonać się jaki jest jej smak.
Ku mojemu zdziwieniu nie sądziłam, że zupa czosnkowa może być taka delikatna i aksamitna. Aktualnie znajduję się ona na mojej liście ulubionych zup prawie na samym szczycie. Prosta w wykonaniu i przepyszna w smaku. O to właśnie chodzi w gotowaniu!
składniki:
1 duży por
3 łyżki masła
15 ząbków czosnku
6-8 ziemniaków
1 litr bulionu
1/4 szklanki śmietanki kremówki
sól, pieprz do smaku
do podania: grzanki, posiekana bazylia
Pora kroimy w wzdłuż i dokładnie go myjemy następnie kroimy w piórka. Przysmażamy na maśle. Następnie obieramy z łupin i kroimy w plasterki czosnek i dorzucamy do pora. Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Całość mieszamy i zalewamy litrem bulionu i gotujemy około 30 minut, aż zupa nabierze charakteru,a ziemniaki będą miękkie. Następnie miksujemy zupę i dolewamy śmietanki kremówki. Przelewamy zupę do salaterek i podajemy z grzankami i posiekaną bazylią.