Klasyka kuchni w?oskiej. Podstawowy przepis na sos pomidorowy z pysznym makaronem spaghetti. Czas przygotowania = czas gotowania makaronu!
Nikt ju? mi nie powie, ?e nie ma czasu gotowa?! Idealny na szybki sobotni obiad, albo na przyj?cie dla znajomych! Mo?na nagotowa? ca?y garnek, ch?tnych na pewno b?dzie mnstwo – obiecuj?! 🙂
sk?adniki:
2 porcje
p? opakowania makaronu spaghetti
330 ml soku pomidorowego
2 z?bki czosnku
p? cebuli
olej
papryka s?odka i ostra
oregano
bazylia
ser ??ty
ekologiczna kostka roso?owa
cukier
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a? b?dzie al dente. Na oleju przysma?amy czosnek i cebul?. Gdy b?dzie szklista dodajemy papryk? s?odk? i ostr? (wed?ug uznania) oraz oregano. Chwil? ca?o?? sma?ymy i zalewamy sokiem pomidorowym. Dodajemy odrobin? wody oraz kostk? roso?ow?. Gdy sok jest zbyt kwa?ny dodajmy odrobin? cukru.Gotujemy ca?o?? oko?o 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekan? bazyli?. Je?li nasz sos b?dzie za rzadki mo?emy go zag??ci? w nast?puj?cy sposb: p? ?y?eczki m?ki ziemniaczanej rozpuszczamy w zimnej wodzie i dolewamy do sosu, ca?y czas mieszaj?c (inaczej zrobi? nam si? grudki!). Gdy makaron b?dzie gotowy odcedzamy go i wrzucamy na patelni? z sosem i dok?adnie mieszamy. Nak?adamy na talerz, posypujemy posiekan? bazyli? i startym serem i gotowe!







bardzo lubi? bezmi?sne spaghetti, poniewa? jest to kwintesencja smaku pomidorw 🙂
Smacznie 🙂