LUNCHBOX #7


lunchbox / poniedziałek, 13 maja, 2019
witajcie kochane moje G?odomorki!
poniedzia?ek z kolejn? dawk? pysznych przepisw! a co gotujemy w tym tygodniu? – SAME PYSZNO?CI!

Poni?ej ma?a rozpiska co znajdziecie w dzisiejszych przepisach:
Jak widzicie po lunchboxach otworzy?am w tym tygodniu sezon na rabarbar, ktry uwielbiam i na ktry czekam z ut?sknieniem! Taki rabarbarowy mus to ?wietny dodatek do wszelkiego rodzaju placuszkw, owsianek, nale?nikw czy po prostu do jogurtu! Troch? te? zaszala?am i zrobi?am szybkie sushi rolki, bo ochota na sushi ci?gnie si? za mn? ju? od d?u?szego czasu 🙂
a co u Was najcz??ciej l?duje w lunchboxach? 🙂
1. PONIEDZIA?EK
?niadanie: P?atki ry?owe z czekolad? i malinami
drugie ?niadanie: Koktajl owsiany z brzoskwiniami i bananem
lunch: Sa?atka z kurczakiem, warzywami i fet?
P?atki ry?owe z czekolad? i malinami
sk?adniki na 3 porcje:
110 g p?atkw ry?owych
400 ml mleka lub napoju ro?linnego
na ka?d? porcj?: 3 kostki gorzkiej czekolady, 2 ?y?ki malin
Mleko razem z p?atkami zagotowujemy i gotujemy do mi?kko?ci ok. 10 minut. Podajemy na ciep?o z czekolad? i malinami.
Koktajl owsiany z brzoskwiniami i bananem
sk?adniki:
3 ?y?ki p?atkw owsianych
2 brzoskwinie
1 banan
?y?ka miodu
300ml kefiru
Wszystkie sk?adniki blendujemy na g?adki koktajl.
Sa?atka z kurczakiem, warzywami i fet?
na ka?d? porcj?:
ma?e opakowanie miksu sa?at
2 ?y?ki kukurydzy
2 ?y?ki pokrojonej w kostk? papryki czerwonej
1/4 opakowania sera feta
p? piersi z kurczaka
przyprawa gyros
grzanki z jednej kromki chleba ?ytniego (na suchej patelni sma?ymy pokrojon? w kostk? kromk? ?ytniego chleba, a? powstan? chrupi?ce grzanki)
1 ?y?ka oleju z awokado
szczypta czubricy
1 ?y?ka pestek s?onecznika i dyni
Kurczaka pokrojonego w kostk? przysma?amy na oleju i posypujemy przypraw? do gyrosa. Do pude?ka przek?adamy miks sa?at, kukurydz?, papryk?, kurczaka, pokrojon? w kostk? fet? oraz pestki s?onecznika i dyni. Polewamy olejem z awokado i przyprawiamy czubric?. Na wierzchu posypujemy grzankami.

2. WTOREK

?niadanie:Omlet z pomidorem i kozim serem
drugie ?niadanie: Placuszki owsiane z jogurtem i rabarbarem
lunch: Sushi z ?ososiem, awokado, serkiem i ogrkiem
Omlet z pomidorem i kozim serem
sk?adniki:
4 jajka
1 pomidor
3-4 ?y?eczki koziego sera do smarowania
szczypta czubricy
Jajka rozk?camy i przelewamy do wysmarowanego olejem naczynia ?aroodpornego. Dodajemy pokrojonego w kostk? pomidora i na wierzchu dodajemy kleksy z sera koziego. Posypujemy czubric?. Pieczemy 10-13 minut w 180 stopniach.
Placuszki owsiane z jogurtem i rabarbarem
sk?adniki na 15 malutkich placuszkw:
1 jajko
50g m?ki owsianej
100g ricotty
?y?ka cukru lub miodu
cynamon 1/2 ?y?eczki
3 ?y?ki mleka
szczypta sody oczyszczonej
mus rabarbarowy – na wszystkie przepisy w tym tygodniu 🙂
400g rabarbaru
1 ?y?ka cukru
szczypta cynamonu
50g jogurtu greckiego
Wszystkie sk?adniki dok?adnie ze sob? ??czymy. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem sma?ymy ma?e placuszki – ja dodaje na patelnie po 1 ?y?eczce masy. Sma?ymy z obu stron, a? placuszki b?d? rumiane.
Rabarbar kroimy w drobn? kostk?, wrzucamy na such? patelni?, dodajemy 2 ?y?ki wody, cukier i cynamon. Sma?ymy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Placuszki podajemy z musem rabarbarowym i jogurtem.
Sushi z ?ososiem, awokado, serkiem i ogrkiem
sk?adniki na 3 rolki sushi:
3 p?atki nori
200g ry?u do sushi
100g ?ososia w?dzonego
?wiartka awokado
3 ?y?eczki serka koziego do smarowania
p? ogrka ?wie?ego
sos: 2 ?y?ki majonezu, szczypta pieprzu cayenne lub je?li wolicie sos sojowy
Ry? gotujemy wed?ug instrukcji na opakowaniu. Awokado i ogrka kroimy w s?upki, na p?aty nori k?adziemy ry?, a nast?pnie wzd?u? jednej z kraw?dzi uk?adamy ?ososia, smarujemy serkiem i uk?adamy ogrka i awokado. Sushi mocno zawijamy, a nast?pnie kroimy w kawa?ki. Podajemy z pikantnym majonezem lub sosem sojowym.
3. ?RODA

?niadanie:Omlet z pomidorem i kozim serem
drugie ?niadanie: Placuszki owsiane z jogurtem i rabarbarem
lunch: Sushi z ?ososiem, awokado, serkiem i ogrkiem
Omlet z pomidorem i kozim serem
Placuszki owsiane z jogurtem i rabarbarem
Sushi z ?ososiem, awokado, serkiem i ogrkiem
PRZEPISY POWY?EJ 🙂

4. CZWARTEK

?niadanie: Omlet twarogowy z rabarbarem, truskawkami i czekolad?
drugie ?niadanie:Cynamonowa kasza manna z rabarbarem
lunch: Makaron z tu?czykiem, suszonymi pomidorami i rukol?
Omlet twarogowy z rabarbarem, truskawkami i czekolad?
sk?adniki na 2 porcje:
2 jajka
150g twarogu
50g m?ki pszennej
3 ?y?ki mleka
?y?ka cukru lub miodu
szczypta proszku do pieczenia
cynamon
2 ?y?ki musu z rabarbaru
5 truskawek
2 kostki czekolady
??czymy dok?adnie wszystkie sk?adniki oprcz owocw i czekolady. Przelewamy do naczynia ?aroodpornego. Dodajemy mus z rabarbaru, kawa?ki truskawek i posiekan? czekolad?. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Cynamonowa kasza manna z rabarbarem
sk?adniki na 2 porcje:
3 ?y?ki kaszy manny
1,5 szklanki mleka
1 ?y?ka miodu lub cukru
1/2 ?y?eczki cynamonu
?y?ka musu z rabarbaru
2 kostki czekolady
Kasz? mann?, mleko, cukier i cynamon dok?adnie mieszamy w garnku i gotujemy 3-4 minuty. Przek?adamy po?ow? porcji do s?oika i podajemy z musem z rabarbaru i czekolad?.
Makaron z tu?czykiem, suszonymi pomidorami i rukol?
sk?adniki na 2 porcje:
200g makaronu ?widerki
5 suszonych pomidorw
puszka tu?czyka w sosie w?asnym
opakowanie mini mozzarelli
2 gar?ci rukoli
Makaro gotujemy w osolonej wodzie do mi?kko?ci. Suszone pomidory kroimy w paseczki i podsma?amy na 1 ?y?ce oleju z suszonych pomidorw. Dodajemy tu?czyka i odcedzony ugotowany makaron i odstawiamy do wystygni?cia. Dodajemy rukol? i mozzarell? przekrojon? na p?. Dok?adnie mieszamy. Po?ow? porcji przek?adamy do pude?ka.
5. PI?TEK
?niadanie:Omlet twarogowy z rabarbarem, truskawkami i czekolad?
drugie ?niadanie:Cynamonowa kasza manna z rabarbarem
lunch:Makaron z tu?czykiem, suszonymi pomidorami i rukol?
Omlet twarogowy z rabarbarem, truskawkami i czekolad?
Cynamonowa kasza manna z rabarbarem
Makaron z tu?czykiem, suszonymi pomidorami i rukol?
PRZEPISY POWY?EJ 🙂