Posty z cyklu śniadanie z jajem miały być dodawane co czwartek, jednak tym razem na przekór, bo coś czwartki nie chcą ze mną współpracować przepis jest w sobotę 🙂 To taka niespodzianka jeśli zastanawiacie się jakie śniadanko przygotować jutro 😉
Pyszne jajko sadzone w toście, do tego pod spodem grzanka z serem żółtym, lekka sałatka z awokado i wspaniałe śniadanie gotowe 🙂
Pamiętajcie o szczypiorku!
dobrego dnia moje Kochane Głodomorki! 🙂
składniki:
na 1 porcję:
1 jajko
2 kromki chleba tostowego
plaster żółtego sera
1 łyżeczka masła
sałatka:
3-4 pomidorki koktajlowe
garść miksu sałat
1 łyżeczka oleju z awokado
1 łyżka miksu ziaren
pół awokado
szczypiorek
pieprz
Przygotowanie:
W jeden kromce chleba wykrawamy okrągłą dziurę np. za pomocą szklanki. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy chleb. Jak chleb będzie już chrupiący przewracamy na drugą stronę i w dziurę wbijamy jajko. Smażymy jajko na wolnym ogniu, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne. Drugą kromkę i wykrojony kawałek możemy tostować w tosterze, albo podgrzewamy na patelni, układamy plaster sera żołtego, a na to kromkę chleba z zapieczonym jajkiem.
Pomidorki kroimy w ćwiartki, mieszamy z sałatą, miksem ziaren i polewamy olejem z awokado. Podajemy z połówką awokado.
Całość posypujemy szczypiorkiem i posypujemy pieprzem.