LUNCHBOX #6


lunchbox / poniedziałek, 6 maja, 2019
Witajcie G?odomorki!
W tym tygodniu zapraszam Was na szst? ods?on? da? prosto do pude?ka 🙂 A poniewa? poprzedni tydzie? znw by? w kratk?, to tym razem tylko 3 dni gotowali?my wsplnie 🙂

smacznego lunchboxa! 🙂

1. PONIEDZIA?EK

?niadanie: Pieczony omlet z pomidorem, mozzarell? i bazyli?
drugie ?niadanie:Cynamonowa kasza manna z brzoskwiniami
lunch: Nale?niki ruskie
Pieczony omlet z pomidorem, mozzarell? i bazyli?
sk?adniki na 2 porcje:
4 jajka
p? pomidora pokrojonego w plastry
gar?? ?wie?ej bazylii
2 plastry mozzarelli
szczypta czubricy
Jajka rozk?camy i przelewamy do naczynia ?aroodpornego wysmarowanego olejem. Wlewamy jajka, uk?adamy mozzarell?, plastry pomidora, bazyli? i posypujemy bazyli?. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po?ow? porcji jemy na ?niadanie.
Cynamonowa kasza manna z brzoskwiniami
sk?adniki na 2 porcje:
3 ?y?ki kaszy manny
1,5 szklanki mleka (krowiego lub napoju ro?linnego)
1/2 ?y?eczki cynamonu
1 ?y?eczka cukru
brzoskwinia z puszki
kilka borwek
Mleko, kasz?, cynamon i cukier umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy, gotujemy przez ok 5 minut. Przelewamy do dwch s?oiczkw, podajemy z pokrojona w kostk? brzoskwini? i borwkami.
Nale?niki ruskie
sk?adniki na 2 porcje po 2 nale?niki:
nale?niki:
szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki m?ki pszennej
1/2 szklanki m?ki owsianej
farsz:
100g twarogu
200g ziemniakw
1 cebula
sl, du?o pieprzu 🙂
1 ?y?ka oleju rzepakowego
Mas? na nale?niki dok?adnie razem ??czymy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki ze skrki i gotujemy do mi?kko?ci. Odcedzamy i rozgniatamy na puree. Cebul? kroimy w kostk? i podsma?amy przez 7-9 minut na wolnym ogniu na oleju rzepakowym. Ziemniaki, cebul? i twarg dok?adnie ??czymy ze sob?, doprawiamy sol? i pieprzem. Nale?niki sma?ymy na wysmarowanej t?uszcze patelni. Nale?niki nape?niamy farszem i zawijamy w trjk?ty.

2. WTOREK

?niadanie:Pieczony omlet z pomidorem, mozzarell? i bazyli?
drugie ?niadanie:Cynamonowa kasza manna z brzoskwiniami
lunch: Nale?niki ruskie
Pieczony omlet z pomidorem, mozzarell? i bazyli?
Cynamonowa kasza manna z brzoskwiniami
Nale?niki ruskie
Przepisy powy?ej 🙂
4. CZWARTEK

?niadanie: Pieczony omlet twarogowy z brzoskwini? i cynamonem
drugie ?niadanie:Chlebek bananowy z twaro?kiem
lunch: Orzotto z pomidorami, kie?bas? i fet?
Pieczony omlet twarogowy z brzoskwini? i cynamonem
sk?adniki na 1 do?? du?? porcj? 🙂
2 jajka
150g twarogu p?t?ustego
50g m?ki pszennej
5 ?y?ek mleka
?y?ka cukru
1 brzoskwinia
szczypta cynamonu
szczypta proszku do pieczenia
Wszystkie sk?adniki oprcz brzoskwini dok?adnie miksujemy blenderem na g?adk? mas?. Przelewamy do naczynia ?aroodpornego wysmarowanego olejem rzepakowym. Na wierzchu uk?adamy pokrojon? w plasterki brzoskwini? i posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Chlebek bananowy z twaro?kiem
sk?adniki na 3-4 porcje:
3 banany
4 jajka
3-4 ?y?ki cukru
100g m?ki pszennej
1/2 ?y?eczki sody oczyszczonej
1/2 ?y?eczki proszku do pieczenia
1 ?y?eczka cynamonu
50ml oleju rzepakowego
50g twarogu President
Wszystkie sk?adniki na chlebek dok?adnie miksujemy, przelewamy do kekswki i pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. 3 grubsze plastry chlebka podajemy z twaro?kiem typu President.
Orzotto z pomidorami, kie?bas? i fet?
sk?adniki na 2 porcje:
150g makaronu orzo
1 cebula
puszka pomidorw
150g kie?basy drobiowej
gar?? ?wie?ej bazylii
1 ?y?eczka oleju
sl, pieprz
1 ?y?ka pokruszonej fety
Cebul? kroimy w kostk? i przysma?amy na oleju rzepakowym. Nast?pnie dodajemy pokrojon? w kostk? kie?bas?. Przysma?amy przez 3-4 minuty i dodajemy makaron orzo i puszk? pomidorw i p? puszki wody. Gotujemy do mi?kko?ci makaronu. Doprawiamy sol?, pieprzem i posiekan? bazyli?. Podajemy z pokruszon? fet?.