Dania jednogarnkowe: #9 Ciecierzyca z suszonymi pomidorami


danie jednogarnkowe, obiad, vege / piątek, 20 marca, 2015
Kolejny eksperyment za mną! Dziś coś innego, bo bez mięsa. Jednak myślę, że ciecierzyca wraz ze swoją zawartością białka pomoże nam zaspokoić apetyt na mięso. Poza tym nie samym mięsem człowiek żyje!

Kochani jak zawsze przygotowałam dla Was prosty przepis. Jednak rozpiszę Wam dwa sposoby na jego przygotowanie, ponieważ możecie w tym przypadku użyć ciecierzycy surowej (dłużej trwa gotowanie), lub z puszki (duuużo szybciej). Jednak nie musicie się martwić – smak będzie taki sam. Ja jednak użyłam ciecierzycy surowej, gdyż akurat taką miałam pod ręką i chciałam pokazać w jaki sposób ją przygotowujemy. Dobrze koniec gadania – GOTUJEMY!

składniki:
100 g ciecierzycy surowej (lub puszka ciecierzycy)
6-7 pomidorów suszonych z kaparami w oleju
pół cebuli
250 g pieczarek
olej z pomidorów suszonych
pół opakowania serka topionego (50 g)
2 szklanki wody + 1 szklanka bulionu warzywnego

Przepis jeśli używamy ciecierzycy surowej:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą najlepiej na całą noc. W tym czasie ciecierzyca spęcznieje podwajając swoją objętość. Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na 3 łyżkach oleju z suszonych pomidorów. Następnie dorzucamy pomidory suszone pokrojone w paski i przysmażamy. Kolejno dorzucamy ciecierzycę (bez wody w której się namaczała). Chwilę przysmażamy i wlewamy 2 szklanki wody i szklankę bulionu. Zmniejszamy ogień i gotujemy ciecierzycę około 1 godziny. Pieczarki kroimy w plastry i po godzinie gotowania dodajemy do ciecierzycy. Dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy serek topiony i czekamy, aż się rozpuści. Całość gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe!

Przepis jeśli używamy ciecierzycy z puszki:
Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na 3 łyżkach oleju z suszonych pomidorów. Następnie dorzucamy pomidory suszone pokrojone w paski i przysmażamy. Kolejno dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i ciecierzycę z puszki. Wlewamy pół szklanki bulionu i dusimy około 10 minut. Dodajemy serek topiony, czekamy, aż się roztopi i gotowe! ( W tym przepisie dodajemy tylko pół szklanki bulionu, a nie tak jak jest napisane w składnikach: 2 szklanki wody + 1 szklanka bulionu warzywnego!)

15 Replies to “Dania jednogarnkowe: #9 Ciecierzyca z suszonymi pomidorami”

  1. Hey There. I found your weblog the use of msn. That is an extremely neatly
    written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read extra of your helpful information.
    Thanks for the post. I will certainly return.

  2. We are a gaggle of volunteers and opening a brand new scheme
    in our community. Your web site offered us with useful information to
    work on. You’ve done an impressive process and our whole
    community might be thankful to you.

  3. When I originally left a comment I seem to have clicked
    the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve four emails with the exact same comment.

    Is there an easy method you can remove me from
    that service? Appreciate it!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *