Spaghetti carbonara


makarony / poniedziałek, 16 marca, 2015
To wstyd, że jeszcze na blogu nie znalazł się przepis na carbonarę! Przepis zawiera tylko kilka składników. A czas przygotowania sosu to 5 minut. Ugotujemy makaron i można wcinać!

Mimo, że nie jest to najlżejsze danie czasami lubię sobie pozwolić na taki grzech. Carbonara jest zbyt dobra, żeby z niej zrezygnować. Myślę, że to danie przede wszystkim spodoba się Panom. Dlaczego? Bo jest prosty, zawiera mięso i ser, a przygotowanie zajmuję mało czasu! a teraz czas do kuchni!

składniki:
2 porcje
pół paczki makaron spaghetti
ząbek czosnku
6-8 plasterków boczku parzonego
duża garść startego sera
2 żółtka
pół szklanki wody z gotowania makaronu

Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni bez oleju, gdyż boczek jest dosyć tłusty i tłuszcz się wytopi. Następnie gdy boczek będzie już zarumieniony dorzucamy drobno pokrojony czosnek i przysmażamy chwilę. W osobnej misce łączymy żółtka ze starym serem. Gdy makaron będzie gotowy wrzucamy go na patelnię, dodajemy pół szklanki wody z gotowania makaronu i żółtka z serem i dokładnie łączymy ze sobą. Należy pamiętać, że składniki łączymy już na wyłączonej kuchence i gotowe! Makaron wykładamy na talerz i posypujemy odrobiną sera żółtego.