Dania jednogarnkowe: #8 Kurczak ze szpinakiem i pieczarkami


danie jednogarnkowe, obiad, zdrowo / piątek, 13 marca, 2015
Dla studentów przy przygotowaniu posiłków najważniejsze są trzy rzeczy: ma być pyszne, ma być proste, ma być tanie! Koniec kropka. Albo nie jednak jest czwarta rzecz: musi być szpinak!

Wielu z nas go uwielbia ( w tym ja ). Mimo, że panuje stereotyp, że szpinak jest niesmaczny to coraz więcej osób się do niego przekonuję. Dzisiaj danie dla studentów, który łączy ulubione składniki każdego z nas. Idealne połączenie kurczaka, pieczarek i szpinaku znajdziecie właśnie w tym daniu. Zapraszam do gotowania!

składniki:
2 porcje
1 duża pierś z kurczaka
marynata do kurczaka: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, sól, pół łyżki oleju
pół opakowania szpinaku (250 g)
300 g pieczarek
szklanka śmietany 12 % (lub 18%)
2 ząbki czosnku
pół cebuli
olej
Czosnek i cebulę drobno kroimy i przysmażamy na 2 łyżkach oleju. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach i oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurczaka i przysmażamy. Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy do przysmażonego kurczaka. Dusimy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Następnie dodajemy szpinak. Gdy szpinak zmięknie dodajemy śmietankę i dusimy około 5-8 minut. I gotowe danie!

Jedna odpowiedź do “Dania jednogarnkowe: #8 Kurczak ze szpinakiem i pieczarkami”

Komentarze są wyłączone.