Granola. Kwintesencja zdrowego trybu życia. Sprawdza się na śniadanie, kolację, czy podwieczorek. Do jogurtu, mleka, owoców. Do czego tylko chcemy. Pyszności! Z tych proporcji wyszły mi 3 słoiki pysznej i chrupiącej granoli. Zapasy zrobione. Czas na Ciebie!
składniki:
Granola:
400 g płatków owsianych pełnoziarnistych
50 g wiórków kokosowych
50 g jagód goji
75 g słonecznika
50 g migdałów w płatkach
75 g pestek dyni
50 g orzechów laskowych
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów brazylijskich
100 g miodu
przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa
50 g masła roztopionego
Pieczone brzoskwinie
jogurt grecki
brzoskwinie w puszce
kawałek masła
cynamon
miód
Wszystkie bakalie i przyprawy mieszamy razem. Zalewamy masłem i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Całą masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 minut w temp 170 stopni. Co około 7 minut wyjmujemy blachę i mieszamy granolę, aby równomiernie się upiekła.
Brzoskwinie w puszce opłukujemy, aby pozbyć się nadmiaru syropu. Blachę smarujemy masłem i układamy brzoskwinie. Posypujemy je cynamonem, układamy kawałek masła i polewamy odrobiną miodu. Pieczemy w temp 200 stopni z termoobiegiem przez 10 minut.
Do wysokiej szklanki wlewamy jogurt grecki, na to warstwę granoli, znowu jogurt i granolę i na to upieczone brzoskwinie i granolę.
Komentarz: Tak przygotowaną granolę przysypujemy np do słoika i przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.
Domowa granola najlepsza! 😉
deser idealny!