Wracamy z co piątkowym cyklem dla studentów. Dzisiaj coś innego, bo soczewica z cukinią, mięsem mielonym, kukurydzą i curry. Pyszne, rozgrzewające danie, a jednocześnie niesamowicie sycące.
A jak Wam się podoba danie i cały cykl dla studentów? Chcecie więcej? A może macie jakieś składniki, albo całe danie, które chcielibyście, abym przygotowała? Jeśli tak, piszcie!
składniki:
75 g czerwonej soczewicy
500 g mięsa mielonego z indyka (lub wieprzowego)
1 cukinia
pół cebuli
2 ząbki czosnku
mała puszka kukurydzy
przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
olej
pół szklanki bulionu
Cebulę i czosnek drobno kroimy i przysmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso i przysmażamy. Dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy 5 minut. Cukinię kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół i usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, a następnie dodajemy do garnka. Dusimy około 10 minut, aż soczewica będzie miękka. Przyprawiamy curry, kurkumą, papryką słodką i ostrą. Pod koniec dodajemy kukurydzą. Gotujemy razem około 2 minut i gotowe!
Wygląda bardzo smacznie! 🙂
może dziwne, ale nigdy nie jadłam soczewicy! przepis ląduje w ulubionych, na pewno wypróbuje:) pozdrawiam
cieszę się i czekam na wiadomość jak smakowało! 🙂 pozdrawiam!