LUNCHBOX #6


lunchbox / poniedziałek, 6 maja, 2019
Witajcie Głodomorki!
W tym tygodniu zapraszam Was na szóstą odsłonę dań prosto do pudełka 🙂 A ponieważ poprzedni tydzień znów był w kratkę, to tym razem tylko 3 dni gotowaliśmy wspólnie 🙂

smacznego lunchboxa! 🙂

1. PONIEDZIAŁEK

śniadanie: Pieczony omlet z pomidorem, mozzarellą i bazylią
drugie śniadanie: Cynamonowa kasza manna z brzoskwiniami
lunch: Naleśniki ruskie
Pieczony omlet z pomidorem, mozzarellą i bazylią
składniki na 2 porcje:
4 jajka
pół pomidora pokrojonego w plastry
garść świeżej bazylii
2 plastry mozzarelli
szczypta czubricy
Jajka rozkłócamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wlewamy jajka, układamy mozzarellę, plastry pomidora, bazylię i posypujemy bazylią. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Połowę porcji jemy na śniadanie.
 
Cynamonowa kasza manna z brzoskwiniami
składniki na 2 porcje:
3 łyżki kaszy manny
1,5 szklanki mleka (krowiego lub napoju roślinnego)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
brzoskwinia z puszki
kilka borówek
Mleko, kaszę, cynamon i cukier umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy, gotujemy przez ok 5 minut. Przelewamy do dwóch słoiczków, podajemy z pokrojona w kostkę brzoskwinią i borówkami.
 
Naleśniki ruskie
składniki na 2 porcje po 2 naleśniki:
naleśniki:
szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki owsianej
farsz:
100g twarogu
200g ziemniaków
1 cebula
sól, dużo pieprzu 🙂
1 łyżka oleju rzepakowego
Masę na naleśniki dokładnie razem łączymy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki ze skórki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy na puree. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy przez 7-9 minut na wolnym ogniu na oleju rzepakowym. Ziemniaki, cebulę i twaróg dokładnie łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smażymy na wysmarowanej tłuszcze patelni. Naleśniki napełniamy farszem i zawijamy w trójkąty.

2. WTOREK

śniadanie: Pieczony omlet z pomidorem, mozzarellą i bazylią
drugie śniadanie: Cynamonowa kasza manna z brzoskwiniami
lunch: Naleśniki ruskie
Pieczony omlet z pomidorem, mozzarellą i bazylią
 
Cynamonowa kasza manna z brzoskwiniami
 
Naleśniki ruskie
 
Przepisy powyżej 🙂
4. CZWARTEK

śniadanie: Pieczony omlet twarogowy z brzoskwinią i cynamonem
drugie śniadanie: Chlebek bananowy z twarożkiem
lunch: Orzotto z pomidorami, kiełbasą i fetą
Pieczony omlet twarogowy z brzoskwinią i cynamonem
składniki na 1 dość dużą porcję 🙂
2 jajka
150g twarogu półtłustego
50g mąki pszennej
5 łyżek mleka
łyżka cukru
1 brzoskwinia
szczypta cynamonu
szczypta proszku do pieczenia
Wszystkie składniki oprócz brzoskwini dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem rzepakowym. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki brzoskwinię i posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
 
Chlebek bananowy z twarożkiem
składniki na 3-4 porcje:
3 banany
4 jajka
3-4 łyżki cukru
100g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
50ml oleju rzepakowego
50g twarogu President
Wszystkie składniki na chlebek dokładnie miksujemy, przelewamy do keksówki i pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. 3 grubsze plastry chlebka podajemy z twarożkiem typu President.
 
Orzotto z pomidorami, kiełbasą i fetą
składniki na 2 porcje:
150g makaronu orzo
1 cebula
puszka pomidorów
150g kiełbasy drobiowej
garść świeżej bazylii
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz
1 łyżka pokruszonej fety
Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju rzepakowym. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Przysmażamy przez 3-4 minuty i dodajemy makaron orzo i puszkę pomidorów i pół puszki wody. Gotujemy do miękkości makaronu. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Podajemy z pokruszoną fetą.