Spaghetti z łososiem w sosie śmietanowym z koperkiem


makarony / sobota, 26 lipca, 2014
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste, a zarazem wykwintne spaghetti! Jak zawsze staram się pokazać Wam proste przepisy i tym razem nie jest inaczej. Myślę, że każdy powinien spróbować takiego połączenia.

Spaghetti nie musi być tylko z mięsem mielonym, kurczakiem czy sosem pomidorowym. Makaron jest produktem z którym tak naprawdę możemy eksperymentować i z każdym dodatkiem smakuje zupełnie inaczej. I z tym przepisem jest podobnie. Serdecznie zachęcam do spróbowania. Możecie wierzyć na słowo – WARTO! 🙂

składniki
makaron razowy spaghetti
puszka łososia w kawałkach
jogurt grecki
trochę śmietany 30%
koperek
sól, pieprz
bazylia
cebula
2 ząbki czosnku
olej

Gotujemy makaron al dente. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek na plasterki i przysmażamy na oleju. Dodajemy łososia z puszki i przysmażamy. Zalewamy wszystko jogurtem i mieszamy. Jeśli uznamy, że sos jest za gęsty to należy dodać do niego śmietany (niektórzy wolą więcej sosu, więc może dodać śmietany więcej). Koperek i bazylię kroimy drobno i również dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go i wrzucamy do sosu, dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy koperkiem i gotowe! 🙂