Tarta z ?ososiem i mozzarell?


obiad, tarty, zdrowo / środa, 12 lutego, 2014
Po d?ugiej przerwie spowodowanej nauk? niestety musia?am odstawi? swoj? pasj? na bok. Ale ju? wrci?am do Was. Dzisiejszy przepis znalaz?am w ksi??ce Karola Okrasy i Pascala Brodnickiego, ktr? mo?na by?o zdoby? przed ?wi?tami w specjalnej promocji Lidla.

Oczywi?cie musia?am wykorzysta? okazj? i swoj? kolekcj? ksi?zek kucharskich powiekszy?am o jeszcze jeden egzemplarz 🙂 Tarta wysz?a pyszna i co najwa?niejsze wykorzystujemy w niej gotowe ciasto francuskie, co skraca czas przygotowywania naszej potrawy wkraca si? dosy? znacznie. Jako ciekawosk? podaj?, ?e domowe ciasto francuskie robi si? oko?o 12 godzin (chyba jestem za ma?o cierpliwa). Dobrze, a teraz czas na przepis!

sk?adniki:
opakowanie ciasta francuskiego
5 jajek
100g ?mietany 30%
3 ma?e pomidory
150 g ?ososia w?dzonego
1/2 p?czka szczypiorku
2 kulki mozzarelli
kawa?ek mas?a
bazylia
sl i pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy form? do tarty. Smaruje j? mas?em i po delikatnym rozwa?kowaniu ciasto uk?adamy w formie i dociskamy do spodu i brzegw.
Pomidory parzymy i obieramy ze skry. Pozbywamy si? gniazd nasiennych i kroimy w drobn? kostk?. W misce rok?camy jajka i dodajemy ?mietan?, sl i pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na cie?cie francuskim rozk?adamy ?ososia i mozarell? i wachlarz, zalewamy to nasz? mas? jajeczno-?mietanow?, posypujemy pomidorem i ponownie na wierzchu uk?adamy ?ososia i mozzarell?. Posypujemy szczypiorkiem i bazyli?. Tak przygotowan? tart? pieczemy przez 20-25 minut a? do ?ci?cia si? masy jajecznej. Po upieczeniu posypujemy tart? szczypiorkiem. Tarta pysznie smakuje na ciep?o, ale mo?na j? podawa? rwnie? na zimno!
Smacznego kochani Smakosze! 😉