Krem brokułowy z awokado, kurczakiem, czarnym sezamem i migdałami


zdrowo, zupy / środa, 29 stycznia, 2014
Coś lekkiego, szybkiego i sycącego na obiad? Odpowiedz jest tylko jedna, krem brokułowy!

Ostatnio śledzę bloga Anny Lewandowskiej (www.healthyplanbyann.pl, który z resztą serdecznie polecam (ale więcej następnym razem)), staram się dzięki niej odżywiać zdrowo i motywuje ona miliony osób w tym i mnie do zmiany swojego sposobu odżywiania i namawia do zdrowego trybu życia! Dlaczego nie! Również na jej blogu pojawił się ostatnio krem brokułowy, który był inspiracją dla mnie do tego przepisu. Wszystkie naturalne składniki i najcudowniejsze zadowolenie, było pyszne 🙂

składniki:
mrożone brokuły (paczka)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
pół selera
awokado
garść roszponki
curry
sól, pieprz
papryka ostra
zioła prowansalskie
4 polędwiczki z kurczaka ( lub 1 pierś)
przyprawa do kurczaka
łyżka jogurtu naturalnego
migdały
czarny sezam
Marchew i seler kroimy na grube plastry i zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, gdy będą miękkie dodajemy paczkę brokułów. Cebulą i czosnek przysmażamy na oleju i dodajemy do wywaru. Teraz czas na przyprawy: zupę solimy, pieprzymy i dodajemy ok 2 łyżeczki curry, łyżeczkę papryki ostrej i łyżeczkę ziół prowansalskich. Gotujemy zupę około 15 minut. Kurczaka marynujemy w przyprawie do kurczaka i smażymy na małej ilości tłuszczu. Pod koniec gotowania zupy dodajemy pokrojone awokado i garść roszponki i cała zupę blendujemy. Krem nalewamy do miseczek, kładziemy na wierzchu pokroje kawałki kurczaka, dodajemy kleks jogurtu, odrobine migdałów i całość posypujemy czarnym sezamem. Bierzemy łyżki i zajadamy! Smacznego!! 😉