Krem broku?owy z awokado, kurczakiem, czarnym sezamem i migda?ami


zdrowo, zupy / środa, 29 stycznia, 2014
Co? lekkiego, szybkiego i syc?cego na obiad? Odpowiedz jest tylko jedna, krem broku?owy!

Ostatnio ?ledz? bloga Anny Lewandowskiej (www.healthyplanbyann.pl, ktry z reszt? serdecznie polecam (ale wi?cej nast?pnym razem)), staram si? dzi?ki niej od?ywia? zdrowo i motywuje ona miliony osb w tym i mnie do zmiany swojego sposobu od?ywiania i namawia do zdrowego trybu ?ycia! Dlaczego nie! Rwnie? na jej blogu pojawi? si? ostatnio krem broku?owy, ktry by? inspiracj? dla mnie do tego przepisu. Wszystkie naturalne sk?adniki i najcudowniejsze zadowolenie, by?o pyszne 🙂

sk?adniki:
mro?one broku?y (paczka)
1 cebula
2 z?bki czosnku
2 marchewki
p? selera
awokado
gar?? roszponki
curry
sl, pieprz
papryka ostra
zio?a prowansalskie
4 pol?dwiczki z kurczaka ( lub 1 pier?)
przyprawa do kurczaka
?y?ka jogurtu naturalnego
migda?y
czarny sezam
Marchew i seler kroimy na grube plastry i zalewamy wod? i doprowadzamy do wrzenia, gdy b?d? mi?kkie dodajemy paczk? broku?w. Cebul? i czosnek przysma?amy na oleju i dodajemy do wywaru. Teraz czas na przyprawy: zup? solimy, pieprzymy i dodajemy ok 2 ?y?eczki curry, ?y?eczk? papryki ostrej i ?y?eczk? zi? prowansalskich. Gotujemy zup? oko?o 15 minut. Kurczaka marynujemy w przyprawie do kurczaka i sma?ymy na ma?ej ilo?ci t?uszczu. Pod koniec gotowania zupy dodajemy pokrojone awokado i gar?? roszponki i ca?a zup? blendujemy. Krem nalewamy do miseczek, k?adziemy na wierzchu pokroje kawa?ki kurczaka, dodajemy kleks jogurtu, odrobine migda?w i ca?o?? posypujemy czarnym sezamem. Bierzemy ?y?ki i zajadamy! Smacznego!! 😉