Receptura stara jak ?wiat, ale smakuj? jak najbardziej wyszukane danie. Tradycyjne placki ziemniaczane! Nie znam osoby, ktra by ich nie lubi?a.
Ze ?mietan?, z cukrem, z cukrem i ?mietan?, albo same. Milion pomys?w na dodatki do samych w sobie pysznych placuszkw. Tradycyjne placki w nowoczesnym wydaniu z w?dzonym ?ososiem? Dlaczego nie! Smakuj? cudownie i chyba zostan? moim faworytem jak narazie 🙂 Zapraszam do gotowania! 🙂
sk?adniki
1 kg ziemniakw
1 cebula
1 ?y?ka m?ki
2 jajka
odrobina mleka
sl i pieprz
olej
sos:
2 ?y?ki ?mietany
2 ?y?ki jogurtu
2 z?bki czosnku
sl i pieprz
bazylia
?oso? w?dzony
Ziemniaki obieramy ze skry i wrzucamy razem z cebul? do maszynki ze specjalnymi ostrzami do ziemniakw (je?li nie posiadamy takiej, ziemniaki mo?na zetrze? na tarce). Dodajemy sl, pieprz. Jajka rozk?camy z mlekiem. Jajeczno-mleczn? mieszanin? dodajemy do masy razem z ?y?k? m?ki. Wszystko bardzo dok?adnie mieszamy (sekret udanych i pulchnych plackw, dok?adne mieszanie widelcem do dok?adnego wymieszania si? sk?adnikw). Rozgrzewamy spor? ilo?? oleju na patelni i gdy b?dzie ju? dobrze rozgrzany chochl? nak?adamy mas? ziemniaczan? i sma?ymy ma?e placuszki. Zabierzmy si? za przygotowanie sosu. ?mietan? ??czymy z jogurtem, czosnek przecieramy przez prask? i dodajemy do ?mietany i jogurtu, a na koniec solimy i pieprzymy i dobrze mieszamy. Gdy placki b?d? ju? gotowe (sm?zymy je z obu stron do osi?gni?cia rumianej skrki, pami?tajmy, aby nie sma?y? za szybko bo placki b?d? suche) ods?czamy je papierem r?cznikowym z t?uszczu. Uk?adamy na talerzu, k?adziemy kleks sosu, kawa?ek w?dzonego ?ososia i posypujemy pokrojon? bazyli?! Smacznego! 🙂

