Omlet z łososiem i awokado


śniadanie, śniadanie z jajem / czwartek, 18 kwietnia, 2019
Dzisiaj pierwszy przepis z cyklu śniadanie z jajem i mój ukochany omlet z łososiem, awokado i pomidorami. Przyznam, że bardzo lubię jajeczne śniadania i jak sami widzicie w moich przepisach lunchboxowych na śniadanie głównie są jajka.

Bardzo prosty omlet z dodatkiem wędzonego łososia i kremowego awokado (koniecznie ze świeżo mielonym pieprzem!) podbije Wasze serca 🙂
Tak można zaczynać dzień! 🙂
składniki: 
2 jajka
2 plastry wędzonego łososia
1/2 awokado
2 pomidorki koktajlowe
plaster sera żółtego
1 łyżeczka masła lub oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni, wbijamy 2 jajka i energicznie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy omlet na wolnym ogniu. Po ok. 4-5 minutach sprawdzamy, czy omlet jest już ścięty. W razie konieczności przewracamy omlet na drugą stronę – zależy to od wielkości patelni, jeśli macie mniejszą to konieczne będzie przewrócenie omletu, najlepiej dużą łopatką 🙂
Następnie na wierzchu kładziemy plaster sera żółtego i przykrywamy patelnię jeszcze na 1 minutę.
Awokado kroimy w plasterki, pomidorki na ćwiartki, a łososia rwiemy na kawałeczki. Na omlet układamy awokado, pomidory i łososia. Koniecznie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Taki omlet możemy podać z sałatką skropioną oliwą z oliwek i sokiem z cytryny i kromką chleba pełnoziarnistego. Mniam!

24 Replies to “Omlet z łososiem i awokado”

  1. Just desire to say your article is as astounding. The clearness for your submit is simply excellent and i can think you’re an expert in this subject. Well together with your permission allow me to seize your RSS feed to stay up to date with imminent post. Thank you one million and please keep up the gratifying work.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *