Dzisiaj pierwszy przepis z cyklu śniadanie z jajem i mój ukochany omlet z łososiem, awokado i pomidorami. Przyznam, że bardzo lubię jajeczne śniadania i jak sami widzicie w moich przepisach lunchboxowych na śniadanie głównie są jajka.
Bardzo prosty omlet z dodatkiem wędzonego łososia i kremowego awokado (koniecznie ze świeżo mielonym pieprzem!) podbije Wasze serca 🙂
Tak można zaczynać dzień! 🙂
składniki:
2 jajka
2 plastry wędzonego łososia
1/2 awokado
2 pomidorki koktajlowe
plaster sera żółtego
1 łyżeczka masła lub oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni, wbijamy 2 jajka i energicznie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy omlet na wolnym ogniu. Po ok. 4-5 minutach sprawdzamy, czy omlet jest już ścięty. W razie konieczności przewracamy omlet na drugą stronę – zależy to od wielkości patelni, jeśli macie mniejszą to konieczne będzie przewrócenie omletu, najlepiej dużą łopatką 🙂
Następnie na wierzchu kładziemy plaster sera żółtego i przykrywamy patelnię jeszcze na 1 minutę.
Awokado kroimy w plasterki, pomidorki na ćwiartki, a łososia rwiemy na kawałeczki. Na omlet układamy awokado, pomidory i łososia. Koniecznie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Taki omlet możemy podać z sałatką skropioną oliwą z oliwek i sokiem z cytryny i kromką chleba pełnoziarnistego. Mniam!