Rolada szpinakowa z łososiem


przekąski / poniedziałek, 31 grudnia, 2018
Idealna przekąska na imprezę albo przekąska po treningu – proste, szybkie i niesamowicie smaczne!

składniki:
200g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 jajka
1/2 opakowania serka śmietankowego np. Almette
1 czubata łyżka chrzanu
100g łososia wędzonego

 
Przygotowanie: Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Czosnek i cebulę drobno kroimy, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Kiedy cebula i czosnek już się przysmażą dodajemy szpinak i czekamy, aż zmniejszy objętość. Doprawiamy solą i pieprzem. (jeśli na patelni pojawi się woda, to czekamy, aż odparuje). Następnie szpinak rozdrabniamy na drobne kawałeczki i odstawiamy. Do ostudzonego szpinaku dodajemy 2 żółtka oraz łyżkę mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą szpinakową. Masę przekładamy na blachę o wielkości 20×30 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy na ściereczkę, odklejamy roladę od papieru i zawijamy w roladę (wzdłuż dłuższego boku) i czekamy, aż ostygnie. Serek łączymy z chrzanem. Po ostygnięciu rolady smarujemy ją serkiem i układamy łososia wędzonego (ułożyłam na połowie rolady) i na koniec posytupujemy koperkiem. Roladę dokładnie zawijamy i kroimy na 2 cm kawałki. 
Smacznego!