Pancakes jogurtowe z bananem i syropem klonowym


śniadanie, zdrowo / środa, 19 grudnia, 2018
Są takie poranki, kiedy nie musimy się spieszyć, zrywać z łóżka skoro świt, a możemy chwilkę pocelebrować początek kolejnego dnia. Gdy tylko takie dni nastaną wbiegam do kuchni i robię wystawne śniadanie.

Raz jest to puszysty omlet albo na słodko, albo wytrawnie, raz gofry, a jeszcze innym razem naleśniki. Dzisiaj padło na puszyste pancakes jogurtowe z bananem i syropem klonowym, a do tego pyszna aromatyczna kawa i szklanka świeżo wyciskanego soku. Przyznajcie, że brzmi to jak recepta na idealny poranek!

składniki:
8 placuszków
250g jogurt greckiego
170g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mleka (więcej jeśli masa jest zbyt gęsta)
do podania: banan, syrop klonowy

Suche składniki łączymy w jednej misce, a mokre w drugiej. Do mokrych składników dodajemy przesiane przez sito suche składniki. Szybko mieszamy do połączenia się składników. Placuszki smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia. Podajemy polane syropem klonowym z dodatkiem bananów.

PS. Jeśli chcecie bardziej puszyste placuszki to oddzielcie żółtka od białek i białka ubijcie na puszystą pianę. Wtedy suche i mokre składniki łączymy ze sobą, a na koniec dodajemy stopniowo ubitą pianę i tak połączoną masę smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia ok. 3-4 min 🙂

Wartości odżywcze:
1 placuszek + pół banana
kalorie: 190 kcal
białko: 8g
tłuszcze: 4g
węglowodany: 30g