A teraz czas na przepis! Specjalnie dla Was przygotowałam mięciutkie cynamonowe bułeczki drożdzowe z białą czekoladą.
składniki:
0.5kg mąki
3 żółtka
szklanka ciepłego mleka
80g roztopionego masła
3/4 szklanki cukru
50g świeżych drożdzy
2 tabliczki białej czekolady
2 łyżki cynamonu
2 łyżki cukru
1. Przygotowanie zaczynu: Najpierw w miseczce rozkruszamy drożdze, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i zalewamy wszystkie 3 łyżkami ciepłego mleka. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut – w tym czasi zaczyn powinien podwoić objętość.
2. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Najpierw mikserem ubijamy chwilę same żółtka, a potem stopniowo dodajemy cukier. Gdy dacie już cały cukier, to polecam dolać odrobinę ciepłego mleka, 3-4 łyżki, cukier szybciej się rozpuści i łatwiej połączy się z żółtkami.
3. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy zaczyn, masę cukrowo-żółtkową i mleko. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie się kleić – jeśli mimo długiego wyrabiania ciasto nadal się klei, dosypcie odrobinę mąki i spróbujcie ponownie wyrobić. Jeśli już się uda i ciasto odejdzie od ręki i nie będzie się kleić, to czas dodać roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż połączy się z masłem. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h.
4. Czekoladę kroimy na drobne kawałki i łączymy z cukrem i cynamonem. Po godzinie ponownie ugniatamy chwilę ciasto. Następnie dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt i posypujemy połową mieszanki czekoladowo-cynamonowej. Ciasto zawijamy w rulon i kroimy na ok. 3 cm kawałki. Odwracamy kawałki ciasta i układamy na blasze z papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.
5. Bułeczki pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni na środku piekarnika.
A teraz pozostaje powstrzymać się, żeby nie zjeść całej blachy na raz! 🙂
smacznego!