Burger – najlepszy na świecie!


kolacja, obiad / sobota, 17 lutego, 2018
To ogromny wstyd, że bloga prowadzę już od 4 lat, a do tej pory nie ma na nim przepisu na domowego klasycznego burgera wołowego. Najwyższy czas to naprawić! Oto i on – klasyczny wołowy burger z chutneyem z czerwonej cebuli, żółtym serem, pomidorem, ogórkiem i sałatą, a do tego z pysznym sosem.

Przepis jak zawsze krok po krok wyjaśniony, więc obiecuję, że każdy da radę! W supermarketach znajdziemy już bułeczki do hamburgerów z całkiem dobrym składem, ale już niedługo na blogu przepis na najlepsze domowe bułki do hamburgerów! 🙂

składniki:
2 porcje:
350g wołowiny (ja użyłam mielonej polędwicy)
pół posiekanej drobno cebuli
1 łyżeczka musztardy dijon
2-3 łyżki sosu worchester
sól, pieprz
1 jajko
garść posiekanej natki pietruszki

dodatki:
bułki do hamburgerów
pomidory
ser zółty
ogórki kiszone
sałata np. lodowa lub rzymska
sos: 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka sosu worchester

chutney z cebuli:
1 cebula
2 łyżki sosu worchester
2 łyżeczki cukru
3 łyżki octu balsamicznego
woda

Chutney z cebuli: Na patelni rozgrzewamy cukier, aż się rozpuści, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażamy 1 minutę. Kolejno dodajemy ocet, sos worchester i ok 50 ml wody. Kiedy woda wyparuje próbujemy chutney. Jeśli cebula będzie lekko twarda to ponownie dodajemy wodę. Cebula w chutney’u musi być miękka. Taka ilość wystarczy na 2-3 burgery.

W misce łączymy dokładnie wołowinę, cebulę, przyprawy, jajko i sos worchester. Formujemy dwa burgery o średnicy większej niż bułka do hamburgerów (mięso podczas smażenia się skurczy). Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z odrobiną oleju. Smażymy według uznania – jeśli chcemy średnio wysmażony burger to smażymy po 3 minuty z każdej strony, jeśli wysmażony to około 5 minut z każdej strony.  Przekrojoną bułkę do hamburgerów podgrzewamy w piekarniku, aż będzie chrupiąca.
Teraz czas na złożenie burgerów:
Smarujemy bułki sosem, kładziemy kotleta, ser żółty, chutney z cebuli, sałatę, pomidora i ogórka, a na koniec przykrywamy drugą częścią bułki.
Podajemy burgera z klasycznymi frytkami lub frytkami z batatów.

2 Replies to “Burger – najlepszy na świecie!”

  1. Wygląda smakowicie 🙂 Też uwielbiam fast food i mogłabym go jeść codziennie, ale niestety niesie to sporo konsekwencji zdrowotnych. Ostatnio wpadła mi w ręce bardzo ciekawa książka Michała Wrzoska "Szybko i zdrowo. Fast food w wersji fit". Znalazłam w niej wiele interesujących przepisów na zdrowe "barowe" jedzenie i jestem zachwycona. Dania są smaczne i mało kaloryczne, a do tego wiem, co dokładnie się w nich znajduje. To nieprawda, że zdrowy fast food nie może dobrze smakować. Może, a nawet jest lepszy 🙂 Pozdrawiam.

  2. Podstawowy błąd przy przygotowywaniu burgerów, to dodawanie do mięsa jajek. Powodują one, że mięso staje się suche i twardsze niż powinno być. Mięso będzie wyjątkowo soczyste, gdy doda się do niego odrobinę wywaru warzywnego wołowego, oczywiście własnoręcznie ugotowanego.

    Pozdrawiam
    Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *