Idealne puszyste pancakes


deser, śniadanie / poniedziałek, 1 września, 2014
Czy jest coś lepszego niż pyszne pulchne i rumiane amerykańskie naleśniki? Idealne na obiad, podwieczorek, deser, a nawet na pyszne śniadanie. Przepis, który Wam dzisiaj przedstawię jest moim zdaniem przepisem na perfekcyjne ciasto na pancakesy.

Pancakes’y wychodzą naprawdę pulchne, a z ulubionymi dodatkami to po prostu niebo w gębie! obiecuje, są wyśmienite! Dzisiaj dodatkiem do moich naleśników są maliny i pyszny sos borówkowy. Jednak będą smakowały z każdym dodatkiem: czekoladą, bananami, jabłkami, serem, truskawkami – za wszystkim na co macie ochotę! Dobrze koniec zachwalania, czas na przepis, a Wy koniecznie je wypróbujcie, żebyście się przekonali, że mówię prawdę! 🙂

składniki:
3 jajka
1/2 szklanki maślanki
szczypta soli
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
borówki
skrobia
maliny
cukier puder
olej

3 białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 3 żółtka roztrzepujemy z 1/2 szklanki maślanki, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i delikatnie i chwilę miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy do masy po dwie łyżki ubitych białek i bardzo delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Czynność powtarzamy, aż skończą się białka. Na rozgrzanej patelni smażymy małe placuszki, aż będą rumiane. Borówki zagotowujemy w garnku. Gdy puszczą już sok dolewamy do nich skrobię rozpuszczoną w małej ilości wody (1 łyżeczka skrobi). Jeśli sos będzie za kwaśny dodajemy do niego 1 łyżkę cukru pudru. Naleśniki układamy na talerzu, polewamy sosem, posypujemy malinami oraz cukrem pudrem i pyszne danie gotowe!

Jedna odpowiedź do “Idealne puszyste pancakes”

Komentarze są wyłączone.