Staram się odkrywać coraz to nowsze smaki i nowe kuchnie. Dzisiaj przepis na coś typowego dla kuchni azjatyckiej. Nie są to jednak owoce morze, a nas wspaniały kurczak.
Do tego przepisu użyłam mięso z udek z kurczaka ale bez skóry i kości (znalazłam w Lidlu). Dzięki temu czas przyrządzania kurczaka znacznie się zmniejsza. Jeśli azjatyckie dania są Wam obce, to ten przepis na pewno przekona Was jak pyszna potrafi być ta kuchnia. Serdecznie polecam!
składniki:
na 2 porcje
1/2 paczki makaronu ryżowego wstążki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
3-4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
garść posiekanej kolendry
4 kawałki mięsa z udek z kurczaka bez skóry i kości
sól, pieprz
przyprawa 5 smaków
słodki sos chilli
sezam
olej
kolendra do dekoracji
Mięso doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy udka. Smażymy około 12-15 minut. Mniej więcej w połowie smażenia polewamy kawałki kurczaka sosem chilli. Używamy mniej więcej 4 łyżek sosu. Chwilę przed zdjęciem kurczaka posypujemy go sezamem.
Makaron zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 3-4 minuty. Czosnek i paprykę kroimy w plasterki. Z papryczki można usunąć nasiona, jeśli nie lubimy zbyt ostrych dań. Czosnek i paprykę smażymy na delikatnie rozgrzanym oleju i pilnujemy aby czosnek się nie przypalił. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go, zalewamy sosem sojowym, octem ryżowym, 1-2 łyżkami sosu chilli i dodajemy całą zawartość patelni (czosnek i chilli). Dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy makaron posiekaną kolendrą. Nasze azjatyckie danie gotowe!
Wartości odżywcze:
2 porcje po 353 g
kalorie: 452 kcal
białko: 28 g
tłuszcze: 9 g
węglowodany: 62 g