Muffinki! Najprostszy i najszybszy deser na ?wiecie. Czekoladowe, waniliowe, z owocami, budyniem, na s?odko, s?ono, wytrawnie. Znowu mnstwo kombinacji tego pysznego deseru. Ten klasyczny brytyjski smako?yk jest uwielbiany chyba przez wszystkich.
Dzisiaj chcia?abym zaproponowa? klasyczn? czekoladow? wersj? z kawa?kami czekolady w ?rodku, jednak postanowi?am doda? do nich polew? czekoladow? ( czekolady nigdy za ma?o:) ) i wirki kokosowe. Podaje z herbat? z sokiem malinowym, kaw? z mlekiem, albo poprostu same! Z ka?d? propozycj? smakuj? rwnie pysznie, musicie uwierzy? a najlepiej sprbujcie sami je wyprbowa?! S? proste, wi?c na pewno Wam si? uda! Pozatym nie ma nic lepszego ni? w taki ponury i zimny dzie? jak dzisiaj zamkn?? si? w kuchnii i odda? si? pasji gotowania 🙂 A Wy co s?dzicie o muffinkach? 🙂
sk?adniki:
1 i 3/4 szklanki m?ki
2 ?y?eczki proszku do pieczenia
1/2 ?y?eczki sody
2 ?y?ki kakao
1 ?y?eczka cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady gorzkiej
(mo?na te? u?y? 2 tabliczek czekolady deserowej)
1 szklanka mleka
1 jajko
1/3 szklanki oleju + 2 ?y?ki
M?k?, proszek do pieczenia, sod?, cukier puder i waniliowy, kakao dok?adnie mieszamy w jednej misce. Do drugiej wlewamy mleko olej, jajko i rwnie? dok?adnie ??czymy. P? tabliczki mlecznej i p? tablicxzki gorzkiej czekolady kroimy na ma?e kawa?ki i dodajemy do suchych sk?adnikw. Mokre sk?adniki wlewamy do suchych i szybko ??czymy. Masa powinna mie? konsystencj? grudkow?. Ciasto na muffinki nale?y szybko miesza?, dzi?ki temu ciasto jest wilgotne i lekkie. Bierzemy form? do muffinkw i papilotki smarujemy olejem, ?eby ciasto do nich nie przywar?o. Nast?pnie ?y?ka (najlepeij tak? do lodw) nak?adamy ciasto do papilotek. Muffinki pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i ostygni?ciu w k?pieli wodnej rozpuszczamy po po?wce mlecznej i gorzkiej czekolady i dodajemy kawa?ek mas?a. Ka?d? muffink? maczamy w polewie czekoladowej, a nast?pnie posypujemy wirkami kokosowymi! Smacznego! 🙂






