Dyniowy Mac’n’Cheese


featured, makarony, zdrowo / piątek, 19 stycznia, 2024

Zdrowszy odpowiednik amerykańskiego klasyka, prawdziwy comfort food!

Znacie popularny tłusty amerykański makaron mac&cheese? Konkretny sos serowy i porcja boczku – to mimo, że bardzo komfortowe jedzenie to jednak mało zdrowe. Ale mam dla ciebie przepis, który zaskoczy Cię smakiem, kremowością i osobiście uważam, że to cudownie kojący comfort food. Nie spodziewasz się, że sos, w którym głównym składnikiem jest dynia, może tak serowo i kremowo smakować. Po prostu musisz go spróbować!

składniki na 3-4 porcje:

  • 300g makaronu penne
  • 1 mała dynia piżmowa
  • 3 łyżki tartego grana padano (+ trochę do posypania dania)
  • 100ml wody
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 3 łyżki serka śmietankowego (np. Bieluch czy Almette)
  • przyprawy: po 1 łyżeczce soli, pieprzu i czosnku granulowanego
  • 100g boczku w plastrach
  • posiekana natka pietruszki
  • opcjonalnie: oliwa z oliwek czosnkowa

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy przez 20-30 minut, aż będzie miękka. Dodatkowo polałam swoją dynię 1 łyżką czosnkowej oliwy z oliwek – daje bardzo fajny posmak! Dynię miksujemy z dodatkiem wszystkich przypraw, serka śmietankowego, grana padano i płatków drożdżowych. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy wodę i ponownie miksujemy. Z boczku robimy chrupiące chipsy – na suchej patelni kładziemy boczek i ustawiamy na średnim ogniu, cierpliwie czekamy, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi. Sos dyniowy przekładamy na patelnię, dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy z pokruszonymi chipsami z boczku, natką pietruszki i tartym grana padano.