Idealna na kolację, piknik, czy jako przekąska na imprezę
Sezon na bób powinien trwać zdecydowanie dłużej, bo to wszechstronne warzywo zmienia oblicze niemal każdego dania. W tym przepisie bób świetnie uzupełnia się ze słonym łososiem i fetą. Tarta z bobem i łososiem to sposób na pyszną kolację czy piknik, ale również świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Do tego dania możecie użyć świeżego bobu jak tylko trwa na niego sezon, a poza sezonem świetnie sprawdzi się jego mrożona wersja.
Składniki:
Ciasto
- 220g mąki pszennej
- 110g masła zimnego
- 40g zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 250g bobu
- 125 g łososia wędzonego na ciepło
- 3 gotowane buraki
- 1/2 kostki fety
- 200g śmietany 18%
- 3 jajka
- koperek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Masło kroimy w kawałki i wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto kroimy na kawałki i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażalnika na min. 20-30 minut. Po tym czasie podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Może trwać to od 15 do 30 minut, w zależności od rodzaju bobu. Następnie obieramy z łupin i odstawiamy. Buraka kroimy w drobną kostkę, łososia i fetą na kawałki. Na podpieczonym spodzie równomiernie układamy buraka, następnie bób i łososia. Jajka ze śmietaną, solą i pieprzem bardzo dokładnie łączymy. Otrzymaną masę wylewamy na tarte, posypujemy fetą i koperkiem.
Całość pieczemy jeszcze 35 minut w 200 stopniach. Możemy podawać na ciepło i na zimno.