Kto by pomyślał, że czerwoną fasolę można wykorzystać w deserze!? Mnie samą też to połączenie zaskoczyło, jednak zdecydowanie pozytywnie! To jedno z moich ulubionych ciast. Niesamowicie wilgotne, mocno czekoladowe, a jednocześnie zdrowe i niskokaloryczne! Wypróbujcie, a sami przekonacie się, że to strzał w dziesiątkę!
puszka czerwonej fasoli
10 daktyli
banan
pół tabliczki czekolady
odrobina mleka
4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
¾ łyżeczki sody
szczypta soli
2 małe jajka
Do dekoracji: pół tabliczki czekolady, odrobina mleka, garść orzechów włoskich
Przygotowanie: Pół tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną mleka. I odstawiamy do ostygnięcia. Czerwoną fasolę, daktyle i banana mielimy w maszynce z drobnymi oczkami jak do maku. W taki sposób dokładnie połączymy składniki. Jednak można tez składniki zmiksować blenderem, tylko najpierw namoczmy daktyle w ciepłej wodzie, żeby zmiękły. Do masy dodajemy kakao, cynamon, sodę, sól, jajka i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do silikonowej foremki o wymiarach 8×17 cm. Ciasto pieczemy w temp. 190 stopni przez 40 minut. Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie robimy polewę: czekoladę mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto. Orzechy włoskie siekamy i posypujemy ciasto, zanim polewa wystygnie!