Krem z batatów, grzankami i ricottą


zdrowo, zupy / czwartek, 18 lutego, 2016
Bataty, inaczej zwane słodkimi ziemniakami, stały się bardzo popularne w Polsce. Najczęściej bataty można spotkać pod postacią puree czy placków. Ja jednak postanowiłam postawić na klasykę i bataty wykorzystałam do pysznej, kremowej zupy krem!

Z dodatkiem pikantnych przypraw, delikatnej ricotty i chrupiących grzanek zupa nabiera niesamowitego smaku! W dodatku zapewnia sytość na bardzo długo! Mówiąc o batatach należy wspomnieć o jego właściwościach odżywczych. Mało kto wie, ale czerwona odmiana batatów ma działania antynowotworowe, poprawia wrażliwość na insulinę, więc jest niezbędna w diecie cukrzyków. W dodatku bataty są źródłem luteiny, więc mają korzystny wpływ na wzrok. Ostatnim ogromnym plusem jest fakt, że bataty poprawiają pamięć!
Jak sami widzicie plusów jest bardzo dużo, dlatego ogromnie zachęcam Was do spróbowania tego pysznego warzywa i włączenia go do codziennej diety!

składniki
700 g batatów (2 sztuki)
4 szklanki bulionu
3 szalotki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1/3 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczka ostrej papryki
szczypta kolendry w liściach (lub mielonej)
sól, pieprz
do podania: ricotta, grzanki, szczypiorek

W garnku na oleju przysmażamy posiekaną szalotkę i czosnek. Bataty kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy do miękkości batatów. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę miksujemy na gładki krem. Zupę wlewamy do miski i podajemy z łyżką ricotty, grzankami i szczypiorkiem!

Jedna odpowiedź do “Krem z batatów, grzankami i ricottą”

Komentarze są wyłączone.