Kanapka Caprese


przekąski, śniadanie / wtorek, 4 lutego, 2020

Kto powiedział, ze kanapki są nudne? Wszystko zależy co znajdziemy w środku, ale i na zewnątrz! Pyszna chrupiąca skórka dzięki podsmażeniu w jajku, a w środku rozpływająca się mozzarella w towarzystwie pomidora i bazylii. Pyszności! Jejku, aż sama zgłodniałam – lecę do kuchni! 🙂 

składniki na 2 kanapki:
1 pomidor
1 kulka mozzarelli
kilka listków bazylii
4 kromki żytniego chleba
1 jajko
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Pomidora i mozzarellę kroimy w grubsze plastry. Na pierwszej kromce układamy pomidora, mozzarellę oraz listki bazylii i przykrywamy drugą kromką. W głębokim talerzu rozkłócamy jajko i obtaczamy kanapkę z jednej i drugiem strony. Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni i układamy kanapkę. Kiedy tylko się przyrumieni przewracamy na drugą stronę. Delikatnie przyciskamy kanapkę do patelni i smażymy, aż kanapka będzie rumiana. Wszystkie czynności powtarzamy przy przygotowywaniu drugiej kanapki.