Leniwe kluseczki


obiad, vege / wtorek, 31 marca, 2015
Kluseczki, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Nie sądziłam, że ich wykonanie jest tak proste! Jeśli macie tylko twaróg w lodówce nie ma na co czekać! Koniecznie zabierajcie się do pracy i zróbcie niespodziankę najbliższym! Niech i oni przypomną sobie smak dzieciństwa!

składniki:
350 g twarogu półtłustego
7 łyżek mąki
1 jajko + 1 żółtko
sól
do podania: masło z bułką tartą, cukier
Twaróg łączymy dokładnie z mąką. Dodajemy jajka i wyrabiamy masę. Utworzoną kulę dzielimy na mniejsze części i robimy z nich rulon. Spłaszczamy go płaską częścią noża, a następnie na wierzchu robimy małe nacięcia i kroimy na kawałki w kształcie rombu. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy kluseczki. Od momentu gdy kluseczki wypłyną na wierzch gotujemy je 2 minuty.
Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy bułkę tartą. Kluseczki polewamy masłem z bułką i posypujemy serem.