Kokardki z cukinią


danie jednogarnkowe, makarony, vege, zdrowo / środa, 20 maja, 2015
Kto z Was nie lubi makaronu z pysznym sosem? Ostatnio staram się wybierać tylko ten pełnoziarnisty. W dzisiejszym przepisie z pysznymi i zdrowymi warzywami, czyli selerem naciowym i cukinią! Mam nadzieję, że Wam się spodoba! 🙂

składniki:
2 porcje

200 g makaronu pełnoziarnistego kokardki
pół cukinii
pół cebuli
3 łodygi selera naciowego
4-5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5 łyżek wody
sól, pieprz, bazylia, papryka ostra
2 łyżeczki oleju
opcjonalnie: (cukier jeśli danie jest zbyt kwaśne)

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na oleju przysmażamy cebulę pokrojoną w plasterki. Do tego dorzucamy seler naciowy pokrojony w plasterki. Przysmażamy około 5-7 minut. Cukinie również kroimy w pół plasterki i dodajemy do garnka. Gdy cukinia będzie miękka dodajemy koncentrat, wodę i przyprawy. Makaron wrzucamy do garnka i mieszamy z sosem. Danie gotowe!

Wartość odżywcza:
porcja: 323,5 g
węglowodany: 43 g
białko: 9,5 g
tłuszcze: 5 g
kalorie: 236,5 kcal

4 Replies to “Kokardki z cukinią”

  1. Makaron mogę jeść bez końca, pod każdą postacią. Twoja propozycja wygląda bardzo smakowicie, a zwłaszcza, że uwielbiam cukinię 🙂
    Pozdrawiam!

Komentarze są wyłączone.