Maj jak wiadomo jest miesiącem szparagów. To właśnie teraz możemy rozkoszować się smakiem tych niesamowicie zdrowych i pysznych warzyw! Dzisiaj w klasycznym wydaniu w risotto.
Muszę przyznać, że robiłam ten przepis pierwszy raz i jest to od dziś moje ulubione risotto. Warto wykorzystać ten przepis póki jest sezon! Zapraszam do gotowania!
składniki
2-3 porcje
pęczek szparagów
4 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
bulion
75 g ryżu arborio
olej
zioła prowansalskie, natka pietruszki (świeża lub suszona)
Cebulę i czosnek kroimy w plasterki i przysmażamy na 2 łyżeczkach oleju.Seler naciowy obieramy i kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Teraz czas na szparagi. Najpierw usuwamy zdrewniałe końce, które wyrzucamy. Odcinamy również główki, które są bardziej delikatne (dodamy je pod koniec gotowania). Pozostałe łodygi kroimy w plasterki i również wrzucamy do garnka. Smażymy około 3 minuty i wrzucamy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy bulionu i czekamy, aż ryż go wypije. powtarzamy czynność, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania wrzucamy główki szparagów (ja dodatkowo przecięłam je wzdłuż na pół) i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i suszoną natką pietruszki (może być świeża). I gotowe!
Smaczny posiłek 🙂