Pomyślicie, że chyba oszalałam, że kurczaka curry dodałam do cyklu 'Samo zdrowie”! A jednak! Zamiana śmietany na serek śmietankowy spowodował, że kaloryczność dania zmniejszyła się 1/3! Co więcej, nie dodałam ani grama soli! A jednak udało się stworzyć niesamowicie kremowy sos z chrupiącymi warzywami i soczystym kurczakiem! I kto powiedział, że zdrowe dania są niesmaczne? 🙂
2 porcje
2 piersi z kurczaka
serek śmietanowy (np. Almette)
pół małej puszki kukurydzy
3 łodygi selera naciowego
1 łyżka oleju
przyprawy:
3/4 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 czubata łyżeczka przyprawy curry
torebka ryżu parabolied
5 łyżek wody
natka pietruszki
Ryż gotujemy w osolonej wodzie 18 minut. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w słodkiej, ostrej papryce i ziołach prowansalskich. Następnie przysmażamy kurczaka na 1 łyżce oleju. Selera naciowego obieramy i kroimy w plasterki. Gdy kurczak będzie przysmażony wrzucamy seler naciowy i przysmażamy 5 minut. Dodajemy serek śmietankowy, curry i wodę. Całość 10 minut dusimy. Dodajemy kukurydzę i dusimy jeszcze 2 minuty. Ryż wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
Wartość odżywcza:
porcja: 284,5 g
węglowodany: 29,5 g
białko: 22,5 g
tłuszcze: 12,5 g
kalorie: 331 kcal
Uwielbiam kuchnię indyjską 🙂 Danie wygląda bardzo smacznie, pozdrawiam:)